به عنوان یک روانپزشک کودک و پدر دو دختر، خواستم نقش پدران در سلامت روان و حمایت از بهزیستی اجتماعی و هیجانی فرزندان شان را روشن کنم. گزارشهای اخیر کاخ سفید و پزشک ارشد ایالات متحده دربارهی سلامت روان کودکان، اهمیت رسیدگی به انزوای اجتماعی و پرورش ارتباط را برجسته میکند تا به فرزندان مان کمک کنیم که پیشرفت کنند. پس میخواستم چند نکته را به پدران عزیز ارائه دهم تا به فرزندشان کمک کنند که در دنیای پیچیدهی امروز به فردی شاد و سالم تبدیل شوند.
کاهش زمان تماشای صفحهی نمایش
یکی از گام های مهمی که ما به عنوان والدین، می توانیم برداریم تا به کودکان مان کمک کنیم که کمتر مضطرب و منزوی باشند، کاهش زمان تماشای صفحهی نمایش است. راهکار پیشنهادی محدود کردن این زمان به دو ساعت در روز یا کمتر است. همانطور که قبلاً هم در این باره نوشته ام، تماشای بیش از حد صفحهی نمایش با بیماری هایی مثل افسردگی، اضطراب، اختلال خواب و کاهش تعامل اجتماعی با همسالان در ارتباط است. علاوه بر آن، اثر رسانه های اجتماعی، به عنوان شکلی از تماشای صفحهی نمایش، میتواند به طور ویژه خطرناک باشد، چرا که می تواند بر عزت نفس و بهزیستی هیجانی اثر منفی داشته باشد. طبق مطالعهی رسانه کامن سنس و آزمایشگاه هوپ (Common Sense Media & the Hope Lab) در سال 2021، نرخ نشانه های افسردگی طی دو سال گذشته میان نوجوانان و بزرگسالان جوان به طرز چشمگیری افزایش یافته و استفاده از رسانه های اجتماعی همبستگی مستقیمی با افزایش افسردگی داشته است. این مطالعه بیان کرد که افراد جوانی که نشانه های افسردگی متوسط تا شدید دارند، بسیار بیشتر از سایر همسالان شان از رسانه های اجتماعی استفاده می کنند. با ایجاد محدودیت ها و نظارت بر استفاده فرزندان مان از صفحهی نمایش و رسانه های اجتماعی، ما می توانیم عادات سالم تری را ارتقا داده و فرصت های بیشتری برای تعاملات معنادار خلق کنیم.
تشویق ارتباط های اجتماعی
راه دیگری از نقش پدران در سلامت روان فرزندان این است که آن ها را تشویق کنند تا در زندگی واقعی اجتماعی تر باشند. مهم است که بچه ها با همسالان خود تعامل داشته باشند و روابطی را در دنیای واقعی تشکیل دهند. فرزندتان را تشویق کنید تا در فعالیت ها مشارکت کند، به باشگاه ها بپیوندد یا مشغول سرگرمی هایی شود که تعاملات رو در رو را پرورش می دهند. با این کار، آن ها می توانند مهارت های اجتماعی مهم را توسعه دهند، اعتماد به نفس به دست آورند و ارتباطات معناداری با دیگران شکل دهند. ما، به عنوان پدر، همچنین می توانیم راهنما باشیم، مثلاً با پرورش روابط اجتماعی خودمان و درگیر کردن فعالانه فرزندان مان در فعالیت های خانوادگی و جامعه.
صرف زمان مفید با کودکان مان
بدیهی به نظر می رسد اما یکی از ارزشمند ترین هدایایی که می توانیم به فرزندان مان بدهیم، زمان و توجه اختصاصی است. علی رغم مشغله های کاری و مسئولیت های دیگر، یافتن لحظاتی برای ارتباط با کودکان مان (و دور کردن آن تلفن ها هنگام این کار!) ضروری است. اشتغال به فعالیت های خارج از منزل مانند توپ بازی، پیاده روی با سگ یا بیرون رفتن و لذت بردن از بستنی در کنار هم میتوانند خاطرات پایداری خلق کرده و ارتباط عاطفی والد-فرزند را تقویت کنند. پژوهش ها به طور مداوم تاثیر مثبت زمان مفید صرف شده با والدین یا یک بزرگسال مراقب را بر بهزیستی هیجانی و تحول کلی کودک برجسته میکنند.
به طور خلاصه، پدران و مراقبانی که در زندگی کودک نقش پدرگونه را بازی میکنند، برای سلامت بلند مدت و شادی کودکان مهم هستند. با کاهش زمان تماشای صفحهی نمایش، تشویق ارتباط های اجتماعی و گذراندن زمان مفید با کودکان مان، می توانیم حمایتی را برای آن ها تامین کنیم که برای پیشرفت هیجانی و اجتماعی به آن نیاز دارند.
درباره ما
مرکز مشاوره روانشناسی سروهانا در حیطه های ارزیابی و درمان اختلالات روانشناسی کودک، مشاوره روانشناسی نوجوان و بزرگسال و همچنین مشاوره خانواده، ازدواج، تحصیلی، شغلی و فردی با بالاترین کیفیت و زیر نظر روانشناسان و مشاوران مجرب و با تجربه آمادگی لازم جهت همراهی و ارائه خدمات به شما عزیزان را دارد. منتظر حضور گرم شما به صورت حضوری در کلینیک سروهانا و یا به صورت غیر حضوری در اپلیکیشن فارگو هستیم.