والد سمی چیست؟
افرادی در زندگی شما هستند که از شما حمایت می کنند و باعث پیشرفت شما می شوند و افرادی هم وجود دارند که با رفتارشان برای شما ایجاد مشکل و دردسر می کنند. زمانی که چنین افرادی پدر یا مادر شما باشند؛ زندگی، کمی چالش برانگیز است. در اینجا درباره اینکه والدین سمی چه کسانی هستند و چگونه یک والد سمی نباشیم صحبت خواهیم کرد.
والدین سمی چه کسانی هستند؟
برای اصطلاح والد سمی تعریف واحدی وجود ندارد. وقتی درباره والد سمی صحبت می کنیم معمولا والدینی را توصیف می کنیم که به طور مداوم به گونه ای رفتار می کنند که باعث ایجاد احساس گناه، ترس یا تعهد در فرزندانشان می شوند. رفتار آن ها رفتارهای متفاوتی نیستند؛ بلکه الگو هایی رفتاری هستند که به زندگی فرزندشان شکل منفی می دهند. شاید نیت والدین آسیب رساندن به کودک نباشد و آن ها تصور کنند که روش تربیتی صحیحی را برای فرزندشان انتخاب کردهاند؛ اما نتیجه این روش چیزی جز آسیب رساندن به کودک نیست. هیچ پدر یا مادری قصد آسیب رساندن به کودک خودش را ندارد و اگر از آن ها بپرسیم که چرا چنین روش غلطی را برای ارتباط با فرزندشان انجام می دهند، احتمالا پاسخ می گیریم: «این تمام تلاش من برای تربیت بچه ام بوده». با این حال یک والد سمی بیشتر نگران نیازهای خود است. او احتمالا عذرخواهی نخواهد کرد و یا حتی اشتباه خود را نخواهد پذیرفت.
در متن زیر به برخی از مشخصات والد سمی اشاره می کنیم:
1. رفتار های خود محورانه دارند
این افراد ممکن است از نظر عاطفی در دسترس نباشند، خود شیفته باشند و یا اصلاً به شما توجهی نکنند. این افراد ممکن است احساس کنند که همه موقعیت ها به یک سوال برمیگردد: «پس من چی؟»؛
2. آزار جسمی و کلامی می رسانند
سوء استفاده ممکن است همیشه کتک زدن، فریاد زدن و تهدید نباشد. گاهی ممکن است با سوء استفاده های ظریف تری مانند برچسب زدن، سرزنش کردن و… مواجه شوید؛
3. کنترل گر رفتارتان هستند
والدین سمی ممکن است به حریم خصوصی شما تجاوز کنند یا به شما اجازه ندهند که خودتان تصمیم بگیرید یا شاید آن ها بیش از حد انتقادی و کنترل کننده تصمیمات شما هستند حتی تا بزرگسالی؛
4. رفتارهای فریب کارانه دارند
ممکن است والدینتان سعی کنند با استفاده از احساس گناه وشرم برای بازی با احساساتتان شما را کنترل کنند. والدین سمی تمایل دارند برای رسیدن به خواسته های خود اصرار کنند و شما را وادار به انجام آن کار کنند. همانطور که ازرفتارهای آن ها خسته می شوید ممکن است به دلیل خستگی تسلیم ایده های آن ها شوید.
من می دانم که شما احتمالا بهتر از والدین خود رفتار می کنید. من می دانم که احساس می کنید که بهترین کار را انجام می دهید اما باید بدانید که شما برای ارتباط صحیحتر با کودکتان به کمک نیاز دارید و باید رفتار خود را اصلاح کنید؛ زیرا فرزندان شما سزاوار بهترین ها هستند.
در ادامه به برخی از راه های جلوگیری از والد سمی بودن می پردازیم:
1. برای کودکتان به طور اختصاصی وقت بگذارید
آن ها به شما نیاز دارند که پدرومادر باشید و در طول شبانه روز برای آن ها وقت بگذارید صرف نظر از اینکه چه مشغلهای دارید و این بدان معناست که شما هنوز هم باید به نیازهای اولیه آن ها رسیدگی کنید.
2. از گفتن ای کاش هرگز به دنیا نمی آمدی به فرزندانتان پرهیز کنید
شما انتخاب کردید که صاحب فرزند شوید، انتخاب کنید که پدر و مادر خوبی نیز باشید
3. برای جلوگیری از غم و اندوه از قبل برنامه ریزی کنید
برنامه ریزی روزانه داشتن در زندگی باعث ایجاد نظم می شود و نظم از غم و اندوه جلوگیری میکند.
4. با احترام رفتار کنید
وقتی کنار کودکتان هستید فریاد نزنید که آن ها کاری را برای شما انجام دهند، به آن ها دستور ندهید. نزد فرزندتان بروید و با او با احترام و مهربانی رو در رو صحبت کنید. و آن ها را به انجام فعالیت مناسب راهنمایی کنید؛ گاهی وقتها والدین در هنگام لجبازی کودک رفتارهای اشتباهی دارند که برای دانستن اینکه در این شرایط دست به چه اقدامی بزنید می توانید مقاله مربوطه را مشاهده کنید.
5.سر کودک فریاد نزنید
احتمالا در گذشته با این نوع رفتار نیز مواجه شده اید؛ گذراندن یک دوره آموزشی فرزند پروری می تواند به شما کمک کند تا از ابزارها و تکنیک های مقابله با موقعیت های استرس آور با فرزندان خود استفاده کنید.
6. همیشه از آن ها حمایت کنید
فرزندان شما تا همیشه فرزند شما باقی خواهند ماند. در ابتدا وظیفه شما این است که به رشد فرزندانتان تا بزرگسالی کمک کنید و بعد هم از آن ها حمایت کنید.
7. تلاش کودک را ببینید
زمانی که کودک تحت تاثیر استرس است، یادگیری و حفظ اطلاعات برایش دشوار می شود. زمانی که برای درست انجام ندادن یک تکلیف سر او فریاد میکشید، استرس او را چند برابر می کنید. این استرس خود مانعی است برای یادگیری بهتر و بیشتر. سعی کنید در زمان انجام تکالیف آرامش خود را حفظ کنید.
تصور کنید که چقدر برای یک کودک دشوار است که با چنین طیف وسیعی از احساسات کنار بیاید. اگر والدین نتوانند یاد بگیرند که احساسات خود را تنظیم کنند، چگونه می توانند از یک کودک انتظار داشته باشند؟
برای آگاهی بیشتر و همچنین آموزش ارتباط صحیح با کودکتان و اصلاح رفتارها پیشنهاد میکنیم وبینار «مدیریت خشم در کودکان زیر شش سال» را که در اپلیکیشن فارگو برگزار شده است، تماشا کنید.
درباره ما
مرکز مشاوره روانشناسی سروهانا در حیطه های ارزیابی و درمان اختلالات روانشناسی کودک، مشاوره روانشناسی نوجوان و بزرگسال و همچنین مشاوره خانواده، ازدواج، تحصیلی، شغلی و فردی با بالاترین کیفیت و زیر نظر روانشناسان و مشاوران مجرب و با تجربه آمادگی لازم جهت همراهی و ارائه خدمات به شما عزیزان را دارد. منتظر حضور گرم شما به صورت حضوری در کلینیک سروهانا و یا به صورت غیر حضوری در اپلیکیشن فارگو هستیم.