نقطه شکستهایی وجود دارد که حتی در آستانه جدایی از رابطه عاشقانه خود هم به آنها توجه نمی شود.
عاشق بودن یا سعادتِ «شاید این عشق باشد» را داشتن، میتواند تجربه ای خارق العاده باشد. وقتی عاشق هستید، یا حتی فکر میکنید که عاشق هستید، و احساسات عاشقانه تان هم این را تایید میکنند، دنیا را به گونهی متفاوتی می بینید. برای مثال، وقتی زوج ها با عوامل استرس زایی مواجه می شوند که ممکن است روز یک نفر را خراب کند، عاشقان می توانند این شرایط را متفاوت ببینند. آنها ممکن است به این چالش بخندند یا بعداً آن را به عنوان تجربه ای مشترک در نظر بگیرند که آن ها را به هم نزدیک تر کرده است.
مواجهه با یک خطر در کنار کسی که عاشقش هستید، می تواند جذاب باشد و احساس موفقیتی که به دنبال «قدرتمند بودن» در یک چالش دارید، احتمالاً جاذبهی جنسی شما را به شریک تان نیز بیشتر میکند (ژنگ Zheng و همکاران، 2018). موقعیت های پر فشار و اضطراب زا ممکن است باعث افزایش میل جنسی شما شود. هنگام مواجهه با موقعیت های پُر استرس، میل جنسی شما بیشتر فعال می شود که این اجازه را میدهد تا مشغله های روزمره یا تنش های عمده به تجربه های محبت آمیز مشترک با شریک عاطفی تان تبدیل شود. با این حال، همین که رابطه ای حالت روتین منظمی به خود می گیرد و از تازگی آن کم می شود، برخی زوجین احساس نزدیکی بیشتری می کنند، در حالی که برخی دیگر ممکن است خودشان را در آستانهی جدایی ببینند. چه علامتهایی رابطه عاشقانه را در سراشیبی قرار میدهد؟
هورمون ها حرفی برای گفتن دارند
درحالی که اوکسی توسین، هورمون عشق، در مراحل اولیهی روابط عاشقانه زیاد می شود، زمانی که رابطه به پایانش نزدیک شده و همدلی شما با هم شروع به محو شدن میکند، سطح کورتیزول، هورمون استرس، در شما و شریک عاطفی تان افزایش می یابد (اشنایدرمن Schneiderman و همکاران، 2014). نه تنها هورمون هایتان، بلکه محتوای منتشر شده از شما در فضای مجازی هم قصهی درون تان را حکایت میکند.
پست های پیش و پس از جدایی
چنین تغییراتی حتی در الفبای شما و نحوه به کارگیری کلمات هم مشهود است (سراج Seraj و همکاران، 2021). سه ماه قبل از یک جدایی، ممکن است دریابید که بیشتر از کلمات «من» (که به احساسات افسرده مربوط هستند)، کلمات «ما» (حاکی از تمرکز بر جمع/دو نفر) و محتوای پردازش کننده شناختی (مربوط به ساختن معنا) استفاده میکنید. این الگو های پست گذاری حتی در پست های غیر مربوط به رابطه هم به طور پایداری یافت شدند؛ جدایی ها می توانند در چندین حوزه روی ما اثر بگذارند. این الگو احتمالاً شش ماه پس از جدایی، به سبک پست گذاری معمول فرد بر می گردد. اگر دریافتید که بعد از یک سال، همچنان درگیر جدایی تان هستید و دربارهی آن پست می گذارید، می توانید صحبت با یک درمانگر را در نظر داشته باشید، چرا که پژوهش ها نشان می دهند که پست گذاری ها برای مدت زمان طولانی تر، با سازگاری ضعیف تر پس از جدایی همبستگی دارند.
چه چیزی دوام رابطهی عاشقانهی شما را تعیین میکند؟
ممکن است آرزو داشته باشید که ای کاش یک نفر می توانست به شما بگوید که آیا رابطه عاشقانه فعلی تان دوام خواهد آورد یا باید برای یک جدایی آماده شوید یا قبل از اینکه رابطه واقعاً در حال از دست رفتن باشد، خودتان آن را کنار بگذارید. متاسفانه، به دلیل ماهیت بسیار شخصیِ اینکه شما که هستید و روابط تان چگونه و با چه کسی پیش می رود، هیچ کس نمی تواند این موضوع را با قطعیت اعلام کند.
با اینکه با هیچ عاملی نمی توان واقعاً پیش بینی کرد که رابطه شما به جدایی خواهد کشید یا خیر، اما فاکتور هایی وجود دارد که بر سطح رضایت شما از رابطه عاشقانه تان تاثیر می گذارند. پژوهش ها نشان داده اند که پنج عامل «فردی» و پنج عامل «رابطه ای» وجود دارند (جوئل Joel و همکاران، 2020) که بیش از همه بر این موضوع تاثیر خواهند داشت که آیا ارابطه تان جدی است یا تا زمانی که همه چیز تمام شود، فقط وقتگذرانی میکنید.
پنج عامل فردی که کیفیت رابطه را پیش بینی میکنند، عبارتاند از:
1. رضایت از زندگی
وقتی شما، یا شریک تان، کمتر از حد معمول، در زندگی، یا به طور کلی، احساس راحتی یا خوشحالی میکنید، این میتواند یک علامت خطر باشد.
2.عاطفهی منفی
زمانی که شما یا شریک تان به طور کلی چشم اندازی منفی داشته باشید، عزت نفس پایینی را تجربه کنید، در یافتن چیز های مثبت در زندگی دچار مشکل شوید یا همیشه بدترین را تصور کنید، ممکن است حفظ رابطه در بلند مدت دشوار شود؛ چرا که هر رابطه عاشقانه ای در طول مسیر، دچار چالش می شود و ممکن است چشم اندازی مثبت لازم باشد تا اطمینان حاصل کنید که این رابطه از موانع عبور میکند.
3.افسردگی
وقتی فردی دچار افسردگی است، احساس خوبی به خودش ندارد و ممکن است برای حضور در یک رابطه، به طوری که شریکش میخواهد، دشواری هایی داشته باشد.
4.اجتناب از دلبستگی
اگر در ابراز آسیب پذیری در کنار شریک تان دچار مشکل هستید، یا او اینطور است و از عهدهی صمیمیت بر نمیآید، این موضوع می تواند باعث شود که روابط تان در طول زمان، متزلزل شود.
5.اضطراب دلبستگی
این حالت، احساسی را توصیف میکند که طبق آن، فرد رابطه ای صمیمی با یک شریک را می طلبد اما احساس میکند ارزش عشق شریکش را ندارد یا از اینکه شریکش او را طرد یا رها کند، میترسد.
پنج عامل رابطه ای این ها هستند:
1.تعهد ادراک شده: وقتی باور دارید که شریک تان به شما متعهد است، بیشتر احتمال دارد که احساس خوبی در رابطه عاشقانه خود داشته باشید.
2.رضایت ادراک شده: اگر احساس کنید که شریک تان با شما و رابطه تان خوشحال است، بیشتر احتمال دارد که از امور راضی باشید.
3.قدردانی: همه به احساس ارزشمندی نیاز دارند و وقتی شریک تان نشان می دهد که قدردان شما است، شما در آن رابطه خوشحال تر هستید.
4.رضایت جنسی: با اینکه این موضوع تنها عامل پیشبینیکنندهی رضایت فرد از یک رابطه نیست، اما قطعاً در میان پنج عامل اصلی است.
5.تعارض: هرچه در یک رابطه تعارض بیشتر باشد، افراد کمتر راضی خواهند بود؛ این امر بدیهی به نظر می رسد اما بعضی افراد آسیبی را که تعارض رابطه ای میتواند سبب شود، درک نمیکنند.
در حالی که علم همچنان به آشکار کردن آغاز و پایان روابط ادامه می دهد، درنهایت، فردیت خاص هریک از اعضای رابطه طول عمر آن را تعیین میکند. متاسفانه، برای ساختن یک رابطه به دو نفر نیاز است اما برای پایان آن، فقط یک نفر.
درباره ما
مرکز مشاوره روانشناسی سروهانا در حیطه های ارزیابی و درمان اختلالات روانشناسی کودک، مشاوره روانشناسی نوجوان و بزرگسال و همچنین مشاوره خانواده، ازدواج، تحصیلی، شغلی و فردی با بالاترین کیفیت و زیر نظر روانشناسان و مشاوران مجرب و با تجربه آمادگی لازم جهت همراهی و ارائه خدمات به شما عزیزان را دارد. منتظر حضور گرم شما به صورت حضوری در کلینیک سروهانا و یا به صورت غیر حضوری در اپلیکیشن فارگو هستیم.