نکاتی که تجربه مشاوره را برای شما مفیدتر می کند
اجازه دهید صحبت خودم را با این حرف شروع کنم که هیچ راه درست و مشخصی برای درمان وجود ندارد؛ اما قطعا راه هایی وجود دارد که جلسه مشاوره بهتری تجربه کنیم. من هم در جایگاه روان شناس و هم در جایگاه مراجع در اتاق مشاوره بوده ام و قطعا اشتباه های بزرگی کرده ام که اگر می شد، دوست داشتم جبران شان کنم. اینجا 5 مورد را برای معرفی انتخاب کردم و امیدوارم برای شما هم که در جست و جوی بهتر بودن هستید مفید باشد.
1.وقتی که روان شناسم حرفی نامرتبط می زد به او چیزی نمی گفتم
یک بار خاطرم هست وقتی که در اول جوانی بودم، روان شناسم از من پرسید که برای آرام شدن چه کار هایی انجام می دهم. من در جواب به او گفتم «قهوه صبح»، او خندید و گفت: «نگو که نمی دونی قهوه محرکه». دردناک بود. من تا آخر جلسه حرف نزدم. احساس شرم، خشم و خجالت میکردم و هرگز دوباره به جلسه مشاوره برنگشتم. الان آرزو می کنم که طوری دیگر رفتار می کردم؛ نه به این دلیل که با روان شناسم مشکل را رفع و رجوع کنیم؛ بلکه اگر به او می فهماندم که نظرش کورکورانه و اشتباه است، به من این اجازه را می داد که اختیار احساساتم را داشته باشم و دقیقا خلاف شرمی که احساس میکردم رفتار کنم.
شما برای اینکه حرفی به روانشناستان بزنید مطمئن نیستید؛ اما انجام این کار قدرت عجیبی به شما می دهد. اگر روانشناس حرفی زد که آزاردهنده بود، درباره اش با او صحبت کنید. این کار را فقط و فقط به خاطر خودتان انجام دهید.
2.طرز فکر <<این جواب نمی ده >>
قبل تر ها، به عنوان مراجع، روانشناسم از من خواست تا روشی به اسم «قدردانی از بدن» را انجام دهم؛ روشی که به جای مشاهده شکل و شمایل بدن باید از آن برای کارایی اش در زندگی روزمره ات سپاسگزاری کنی. خوب یادم هست که در همان حالی که سرم را به نشانه توافق تکان می دادم، پیش خودم عمیقا فکر می کردم که این کار احمقانه می باشد. هیچ وقت دیگر هم به این روش فکر نکردم تا سال ها بعد که واقعا از تاثیر این کار شگفت زده شدم. واقعا آرزو می کردم که این کار را در همان سال ها انجام می دادم. شما هیچ وقت نمی دانید که چه کاری جواب می دهد. شاید اتفاق بدتری برای شما بیفتد و با انجام آن کار نتیجه دلخواه را نگیرید؛ اما این نتیجه را وقتی می گیرید که با خودتان بگویید: « انجامش می دهم».
3.بیش از حد فکر کردن و فاصله گیری از احساسات
مغز من مدام در حال کار کردن است. من عاشق فکر کردن هستم؛ اما گاهی فکر کردن بی شباهت به طلسم نیست؛ مثل زمانی که برای جنگ با احساس هایی که داریم به فکر کردن پناه می بریم. در مشاوره این اتفاق به این شکل خودش را نشان می دهد که فقط در حال صحبت درباره احساسات هستیم؛ بدون اینکه واقعا آن ها را حس کنیم. اگر احساسات را سرکوب کنیم از تاثیر فوق العاده آن ها بی نصیب می مانیم. عجله نداشته باشید. حرف زدنتان را آرام کنید و واقعا تجربه هایتان را احساس کنید. حتی می توانید از روان شناستان بخواهید که با شما احساس کردن را تمرین کند: چشم هایت را ببند و بدنت رو حس کن. چی احساس میکنی؟ دقیقا در کجا احساسش میکنی؟
4.ناپدید شدن
هر چند که من همیشه مخالف بوده ام که بدون هیچ توضیحی جلسه مشاوره را برای همیشه ترک کنم و ناپدید شوم؛ اما یک یا دو مرتبه تجربه این کار را دارم. من خیلی دیر فهمیدم که پایان دادن به یک رابطه مهارت محسوب می شود و من هیچ وقت در این کار خوب نبودم چون تا به حال این کار را انجام نداده بودم. من یا از ترس تمام کردن چیز ها افراد را نزدیک خودم نگه می داشتم یا رابطه را بدون گفتن کلمه ای تمام میکردم. با انجام کار های سخت کنترل روابط و احساسات خود را در دست بگیرید. بهجای اجتناب و ترک جلسه مشاوره به روان شناستان بگویید که راهنمایی هایش برای شما موثر نیست. به خودتان برای قاطع و مصمم بودن فرصت دهید.
5.تلاش برای مراجع خوب بودن
من همیشه در دوستی ها نقش «دوست قوی» را بازی میکردم؛ کسی که از خود گذشتگی میکرد و کمک حال همه بود. من همین کار را در جلسه مشاوره هم انجام دادم که اشتباه بسیار بزرگی بود. بدون اینکه متوجه باشم احساساتم را نادیده می گرفتم و از آن ها حرفی نمی زدم و فقط تا پایان جلسه، بدون اینکه واقعا چیزی را حس کنم، حرف می زدم. هیچ چیزی از جلسات درمان نصیب من نمی شد چون آن طور که باید از فضای مشاوره استفاده نمی کردم. مشاوره فضایی است که باید آسیب پذیر بود؛ به خصوص وقتی نمی توانید در موقعیت های دیگر زندگی آسیب پذیر باشید؛ اما جلسه درمان فقط زمانی موثر است که با تمام خودتان در آن ظاهر شوید. هم وجه مثبت و هم وجه منفی.
به جای تکرار چنین اشتباهی، از خودتان به روان شناس چیزی بگویید که راجع به شما نمی داند. به خودتان برای بازگویی قصه هایی که از آن خجالت زده اید، فشار بیاورید. اجازه دهید که روانشناس ترس شما از طرد شدن و «مراجع خوب» نبودن را درک کند؛ چون این مسئله همان چیزی است که شما را از هدف درمان دور میکند. جست و جو کنید که چطور میتوانید دیوار دفاعیتان را فرو بریزید تا بیشترین استفاده را از جلسات ببرید. هیچ راه کامل و بینقصی برای مشاوره گرفتن وجود ندارد. اشتباه کردن و درس گرفتن از آن بخشی از فرآیند رشد شماست. من از اشتباهاتی که مرتکب شدم پشیمان نیستم؛ اما امیدوارم این تجربه ها به شما در جریان رشد شخصی تان کمک کند.
درباره ما
مرکز مشاوره روانشناسی سروهانا در حیطه های ارزیابی و درمان اختلالات روانشناسی کودک، مشاوره روانشناسی نوجوان و بزرگسال و همچنین مشاوره خانواده، ازدواج، تحصیلی، شغلی و فردی با بالاترین کیفیت و زیر نظر روانشناسان و مشاوران مجرب و با تجربه آماده همراهی و ارائه خدمات به شما همراهان میباشد. منتظر حضور گرم شما به صورت حضوری در کلینیک سروهانا و یا به صورت غیرحضوری در اپلیکیشن فارگو هستیم.