سارا کودکی هشت ساله است که بعد از کلنجار رفتن با خود، بالاخره تصمیم می گیرد تا با مادرش درباره حرف هایی که از دوستانش در مدرسه شنیده است؛ گفتگو کند. او صحبت خود را اینگونه آغاز می کند: مامان، رابطه جنسی یعنی چی؟ اصلاً من چجوری به دنیا اومدم؟ و فرق من و پسر خالم چیه؟ راستی توی کلاس معلممون درباره تربیت جنسی کودکان یچیزایی می گفت؟ تربیت جنسی یعنی چی؟
به نظرتون در این حالت واکنش مادر سارا به این سوالات چیست؟ و چگونه به این سوالات پاسخ می دهد؟
در این مقاله قصد داریم نحوه صحبت کردن والدین با کودکان درباره مسائل جنسی (تربیت جنسی کودکان) را برایتان تسهیل کنیم. در ادامه به فواید این گفتگو با کودکان می پردازیم.
هرگز زود نیست که در سنین کودکی با فرزندتان درباره مسائل جنسی صحبت کنید. تربیت جنسی کودکان و صحبت کردن درباره جنسیت، تمایلات جنسی و رابطه جنسی می تواند به کودک شما کمک کند تا متوجه شود که مسائل جنسی جزء بخش های سالم زندگی ما هستند.
گفتگوهای باز و صادقانه در زمانی که کودک شما کوچک است می تواند گفتگوهای بعدی را آسان تر کند. این مکالمات اولیه زمینه ای را برای کودکان ایجاد می کند تا در سنین بالاتر، انتخاب های سالم تری در رابطه جنسی خود داشته باشند.
نکته حائز اهمیت این است که فرزندتان می تواند برای کسب اطلاعات آشکار، صادقانه و قابل اعتماد نزد شما بیاید و ترس یا خجالتی از پرسیدن سوالات جنسی از شما نداشته باشد. خبر خوب در اینجا این است که صحبت کردن درباره مسائل جنسی فقط یک بار اتفاق نمی افتد که شما بخواهید در آن بهترین باشید بلکه مکالمه ای ادامه دار است که با بزرگ تر شدن کودک شما ادامه می یابد و رفته رفته تکامل پیدا می کند.
مسائل جنسی فقط به رابطه جنسی ختم نمی شود؛ بلکه این موضوع هویت فرزند شما و احساس کودک درباره بدن در حال رشد خود را در بر می گیرد. اینگونه، کودک شما احساس صمیمیت، جذابیت و محبت نسبت به دیگران را درک می کند و می تواند آن عواطف را ابراز کند. فرزند شما یاد می گیرد که چگونه روابط محترمانه ایجاد و از آن نگه داری کند.
در ادامه می خواهیم به این نکته توجه کنیم که بهتر است در طی سه مرحله درباره مسائل جنسی با کودکتان صحبت کنید تا در تربیت جنسی کودکان موفق باشید.
در ابتدا به این فکر کنید که فرزندتان ممکن است کنجکاو باشد و درباره آنچه از قبل می داند، دوباره سوال کند. به عنوان مثال: «نوزادا از کجا میان؟» ممکن است سوال آن ها باشد.
دوم اینکه از دادن هرگونه اطلاعات نادرست به آن ها پرهیز کنید و سعی کنید حقایق را به آن ها بگویید. به عنوان مثال به آن ها نگویید که نوزادان را خدا به انسان ها هدیه می دهد؛ بلکه به آن ها توضیح دهید که نوزاد در رحم مادر خود رشد می کند.
و سوم اینکه از گفتگو، به عنوان فرصتی برای صحبت کردن درباره افکار یا احساسات خود استفاده کنید.
در ادامه این مقاله نکاتی را برای چگونگی صحبت کردن درباره مسائل جنسی برای تمامی سنین بررسی می کنیم. این نکات تربیت جنسی کودکان را آسان تر می کند.
1. مسائل جنسی را در سطح درک فرزندتان توضیح دهید
این مسائل را در سطحی توضیح دهید که فرزندتان بتواند آن را درک کند. به عنوان مثال یک کودک شش ساله نیاز به توضیحی طولانی درباره نحوه تخمک گذاری ندارد اگرچه؛ ممکن است جذب شود که بداند تخمک ها چطور می توانند باعث ایجاد تولد نوزاد شوند. بهتر است توضیحات خود را مختصر، واقعی و مثبت ارائه دهید. اگر بتوانید این کار را انجام دهید فرزندتان احساس می کند هر زمان که اطلاعات بیشتری بخواهد، می تواند به شما مراجعه کند.
2. از اسامی صحیح برای اعضای بدن استفاده کنید
بهتر است زمانی که درباره اعضای بدن صحبت می کنید از نام های صحیح استفاده کنید. این نکته در تربیت جنسی کودکان به ارسال این پیام کمک می کند که صحبت کردن درباره این قسمت ها مفید است و اگر فرزند شما نام صحیح اعضای بدن را بداند، می تواند در صورت نیاز به وضوح درباره بدن خود با شما یا افرادی مانند پزشکان ارتباط برقرار کند.
3. اگر لازم است بگویید «نمی دانم»
فرزند شما نیاز به متخصص بودن شما ندارد. او فقط باید بداند که می تواند هر چیزی را از شما بپرسد. اگر جواب سوالی را که می پرسد نمی دانید به او بگویید که از کنجکاویاش خوشحال هستید اما پاسخ را نمی دانید و حتماً به دنبال جواب می گردید و به او پاسخ می دهید؛ اما هرگز فراموش نکنید که باید پاسخ او را بدهید یا می توانید با هم به دنبال پاسخ بگردید. این نوع ارتباط باعث ایجاد اعتماد می شود و بیانگر صداقت شما در ارتباط با فرزندتان است.
4. سعی کنید هر دو نفرتان (پدر و مادر) دربحث شرکت کنید
هنگام گفتگو درباره مسائل جنسی خوب است که پدر و مادر هر دو در بحث شرکت کنند. وقتی هر دو والد درگیر تربیت جنسی کودکان هستند؛ کودکان یاد می گیرند که صحبت کردن درباره مسائل جنسی برای همه مفید است. این می تواند به کودکان کمک کند تا در سنین بالا احساس راحتی کنند و درباره بدن خود صحبت کنند، مسئولیت احساسات جنسی را به عهده بگیرند و در روابط صمیمانه ارتباط برقرار کنند.
5. شروع یک مکالمه
برخی از کودکان درباره رابطه جنسی سوالات زیادی نمی پرسند. بنابراین ممکن است لازم باشد شما مکالمه را شروع کنید. بهتر است از قبل صحبت های خود را آماده کنید و زمان مناسبی را نیز برای این کار انتخاب کنید. به عنوان مثال اگر کسی در تلویزیون درباره بارداری صحبت می کرد؛ می توانید گفتگو خود را اینگونه آغاز کنید که آیا می دانی بارداری یعنی چه؟ برای برخی از کودکان صحبت کردن بدون تماس چشمی آسان تر است؛ بنابراین می توانید در حالی که در ماشین هستید صحبت کنید.
6. خودتان را آماده کنید
ممکن است شما از صحبت کردن درباره مسائل جنسی یا استفاده از نام اعضای بدن هنگام صحبت با فرزندتان خجالت بکشید. این ایده خوبی است که خود را با فکر کردن درباره آن چه با آن راحت هستید آماده کنید و بر اساس آن کار کنید.
برای همه ما پدر و مادرها نیاز است تا درباره تربیت جنسی کودکان آگاهی داشته باشیم تا بتوانیم به بهترین نحو به آن ها کمک کنیم و آموزش دهیم. برای آشنایی بیشتر با روش های تربیت جنسی کودکان، «مجموعه سروهانا» کارگاهی به عنوان « تربیت جنسی کودکان» برگزار می کند، پیشنهاد می کنیم حتماً در این کارگاه شرکت کنید.
درباره ما
مرکز مشاوره روانشناسی سروهانا در حیطه های ارزیابی و درمان اختلالات روانشناسی کودک، مشاوره روانشناسی نوجوان و بزرگسال و همچنین مشاوره خانواده، ازدواج، تحصیلی، شغلی و فردی با بالاترین کیفیت و زیر نظر روانشناسان و مشاوران مجرب و با تجربه آمادگی لازم جهت همراهی و ارائه خدمات به شما عزیزان را دارد. منتظر حضور گرم شما به صورت حضوری در کلینیک سروهانا و یا به صورت غیر حضوری در اپلیکیشن فارگو هستیم.