علائم اختلال ریاضی در خانه و مدرسه
اختلال ریاضی به معنای ناتوانی در یادگیری ریاضی است. افراد مبتلا به اختلال ریاضی نمیتوانند اعداد را به کمیت مربوطه آن ربط دهند. این افراد همچنین ممکن است در تشخیص الگوها، بخش اصلی درک نحوه انجام عملیات پایه ریاضی، مشکل داشته باشند. درحالیکه پژوهشگران همچنان به دنبال یافتن علت اختلال ریاضی هستند، اعتقاد بر این است که این اختلال نوعی بیماری مبتنی بر مغز است.
اختلال ریاضی چیست ؟
کودکان و نوجوانان مبتلا به اختلال ریاضی برای درک اعداد و نحوه انجام عملیات ریاضی تلاش میکنند. تلاش آنها ممکن است باعث اجتناب آنها از ریاضی و بروز اضطراب ریاضی شود. ریاضی در بسیاری از بخشهای زندگی، حتی زندگی کودکان، دخیل است؛ هرچند، افراد مبتلا به اختلال ریاضی میتوانند با شناسایی درست و شیوههای آموزشی در مدرسه و زندگی شخصی خود موفق باشند. پژوهشگران و متخصصان آموزشی مختلف ممکن است اصطلاح اختلال یادگیری و ناتوانی در یادگیری ریاضی را به روشهای مختلف استفاده کنند. برخی معلمان اختلال یادگیری را ناتوانی خاص در یادگیری تعریف میکنند که بر توانایی فرد در ارتباط دادن اسم عدد با کمیت خاص آن تأثیر میگذارد. دیگران اختلال ریاضی را شامل سایر اعداد و مشکلات مربوط به کمیتها، نظیر درک گذر زمان یا اختلاف کمیتها (بیشتر از در مقابل کمتر از) میدانند. تعریف دیگر اختلال ریاضی مشکل کمیتها و زمان را ناتوانی در یادگیری ریاضی در نظر میگیرد. زمانی که ناتوانی کودک در ریاضی تشخیص داده میشود، بهعنوان پدر/مادر یا معلم باید مشکل دقیق کودکتان را در ریاضی بدانید تا استراتژیهای آموزشی مناسب بتوانند به کودک در کسب مهارت ریاضی کمک کنند. اختلال ریاضی با دوستنداشتن ریاضی یا خستهکننده بودن ریاضی فرق دارد. درحالیکه بسیاری از کودکان و نوجوانان ریاضی را بسیار سخت میدانند، کودکان مبتلا به اختلال ریاضی در زمینه مهارتهای بنیادی خاص که برای پیشرفت در کلاسهای ریاضی آینده نیاز هستند مشکلات زیادی دارند. این مشکلات خاص در سراسر زندگی کودکان و نوجوانان نیز وجود خواهد داشت. این مشکلات بهطور ناگهانی در کلاسهای بالا بروز نمیکنند- هرچند برخی کودکان ممکن است تا زمانی که وارد کلاسهای بالاتر نشدهاند بهعنوان کودک مبتلا به اختلال ریاضی شناخته نشوند. بااینحال، مبارزه با مهارتهای ریاضی خاص همیشه وجود خواهد داشت؛ بهجز مورد استثنای مربوط به پس از ترومای شدید مغزی که ممکن است منجر به بروز ناگهانی ناتوانی در ریاضی شود. خوشبختانه، شیوهها و استراتژیهای زیادی وجود دارند که میتوانند به کودکان و نوجوانان مبتلا به اختلال ریاضی کمک کنند تا در ریاضی موفق باشند. کلید موفقیت در این زمینه این است که مشخص کنیم آیا کودک یا نوجوان مبتلا به اختلال ریاضی دچار مشکلات یادگیری دیگری هم هست یا خیر و روشهای خاصی که اختلال ریاضی بر افراد تأثیر میگذارد را ارزیابی کنیم.
علائم نشان دهنده اختلال ریاضی در کودک شما
کودکان پیش دبستانی ممکن است علائم زیر را در خانه بروز دهند :
- مشکل در به خاطر سپاری آدرس یا تلفن خانه، علیرغم تکرارهای فراوان
- ناتوانی در ارتباط دادن کمیت عدد به تعداد اشیا. بهعنوان مثال، از کودک 4 ساله خود میخواهید تا 3 چنگال روی میز بگذارد اما وی تا حدی که دستش جا داشته باشد چنگال برمیدارد.
- مشکل در درک گذر زمان. بهعنوان مثال، کودکتان ممکن است غرولند کند که ساعتها برای صرف شام نشسته است درحالیکه فقط چند دقیقه از نشستن وی کنار سفره میگذرد.
کودک پیش دبستانی ممکن است علائم زیر را از خود در مدرسه بروز دهد :
- بهسختی منتظر نوبت خود میمانند زیرا درک درستی از گذر زمان ندارند
- نسبت به سایر کودکان همسن خود زمان بیشتری برای یادگیری شمارش اعداد تا 10 نیاز دارند
- در فعالیت دستهبندی مشکل دارند. بهعنوان مثال، ممکن است در طبقهبندی اشیاء بر اساس رنگ، شکل یا نوع شیء مشکل داشته باشند.
کودکان پیش دبستانی ممکن است علائم زیر را در خانه بروز دهند :
- بازیهای ریاضی و مبتنی بر اعداد، نظیر ماروپله، مونوپلی و بسیاری از بازیهای کارتی، را دوست ندارند
- هر شب، زمان خیلی زیادی را صرف حل تکالیف ریاضی یا عددی مدرسه میکنند
- در دستخطشان مشکل دارند
- همچنان جهتهای اصلی، مانند چپ و راست، را اشتباه میگیرند
کودک دبستانی ممکن است علائم زیر را از خود در مدرسه بروز دهد :
- در یادگیری بیان زمان از روی ساعتهای آنالوگ مشکل دارند
- در روابط کمّی، مثلاً مسائل بیشتر از و کمتر از، مشکل دارند
- در یادگیری محاسبات پایهای ریاضی مشکل دارند
- در ریاضی از دوستان خود خیلی عقبتر هستند
کودکان مقطع راهنمایی ممکن است علائم زیر را در خانه بروز دهند :
- در بهخاطرسپاری امتیاز بازی مشکل دارند
- به نظر میآید همچنان درک کمی از گذر زمان دارند
- با بازیهای دارای محاسبات ریاضی مشکل دارند
- زمان خیلی زیادی را صرف تکالیف ریاضی و سایر تکالیفی که شامل مهارت ریاضی، جهتها، برآورد یا اندازهگیری هستند میکنند
کودکان مقطع راهنمایی ممکن است علائم زیر را در مدرسه بروز دهند :
- مشکلات غیرعادی در زمینه مسائل مربوط به واژهها دارند
- هنوز برای حل مسائل ریاضی از انگشتان دست کمک میگیرند
- همچنان در یادآوری محاسبات پایهای ریاضی، مثلاً جدول ضرب یا تقسیم، مشکل دارند، علیرغم زمان زیادی که صرف مطالعه آن میکنند
- محاسبات ریاضی را یاد میگیرند اما سریع فراموش میکنند
- در الگویابی ریاضی مشکل دارند
کودکان مقطع دبیرستان ممکن است علائم زیر را در خانه بروز دهند :
- با زمان خاموشی یا سایر انتظارات مربوط به زمان مشکل دارند
- به نظر میآید نمیتوانند حساب پول توجیبی خود را داشته باشند
- در برآورد مدتزمان لازم برای انجام یک فعالیت مشکل دارند
- بهطورکلی، در زندگی و گفتوگوهای روزانه از مسائل ریاضی خودداری میکنند
کودکان مقطع راهنمایی ممکن است علائم زیر را در مدرسه بروز دهند :
- برای حل مشکل تأخیرهای مکرر در کلاس تلاش میکنند
- از یادآوری اینکه در چه زمانی قرار است در کدام کلاس حضور داشته باشند، عصبی میشوند. این امر بهویژه در مدارس با روزهای برنامهریزیشده متفاوت میتواند دشوار باشد
- هنوز برای محاسبات پایهای ریاضی از ماشینحساب استفاده میکنند
کارهایی که می توانید انجام دهید
درصورتیکه شک دارید فرزندتان به اختلال ریاضی یا ناتوانی در یادگیری ریاضی مبتلا است، با معلمها یا پزشک مراقبتهای اولیه مشورت کنید. انجام ارزیابی کامل و حرفهای از مهارتهای فرزندتان حائز اهمیت است. ارزیابی کامل مشخص میکند که فرزندتان در چه مهارتهای خاص ریاضی مشکل دارد. اختلال ریاضی بهراحتی با سایر اختلالات یادگیری یا مشکلات یادگیری، نظیر اختلال کمتوجهی-بیشفعالی (ADHD)، اضطراب ریاضی و خوانشپریشی اشتباه گرفته میشود. گاهی اوقات کودک ترکیبی از دو یا چند مشکل را با هم دارد، مانند خوانشپریشی و اختلال ریاضی. ارزیابی از کودک باید به تشخیص و تعیین سایر مشکلات یادگیری نیز کمک کند و اطلاعاتی را که برای کمک به فرزندتان جهت دستیابی به کمکآموزشی تخصصی در مدرسه نیاز دارید در اختیارتان قرار دهد. مدارس و معلمان آگاهی بسیار زیادی در خصوص اختلال یادگیری پیدا کردهاند؛ هرچند ممکن است لازم باشد تا برای حمایت از فرزندتان در مدرسه حاضر باشید. اطلاعات حاصل از ارزیابی به شما کمک میکند تا علت مشکل ریاضی فرزندتان را برای مدرسه توضیح دهید تا به کمک اولیای مدرسه راهی برای موفقیت فرزندتان پیدا کنید. اگر مشخص شود که فرزندتان به اختلال ریاضی یا ناتوانی در یادگیری ریاضی مبتلا است، ممکن است واجد شرایط دریافت خدمات آموزشی خاص مندرج در برنامه آموزش انفرادی (IEP) باشد. با ارائه درخواست شفاهی یا کتبی به مدرسه فرزندتان میتوانید خواستار انجام ارزیابی از فرزندتان برای دریافت خدمات آموزشی خاص شوید. بسیاری از استراتژیهای یادگیری توصیهشده برای دانشآموزان مبتلا به اختلال یادگیری بر روشهای یادگیری عینی چندحسی متمرکز هستند. کودکان و نوجوانان ممکن است روشهای انجام محاسبات را حین انجام مسئلهای ریاضی مانند مسئلهای در برنامه TouchMath یاد بگیرند. دروس ریاضی سطح بالاتر، مانند جبر و فراتر از آن، ممکن است از فرمولنویسی استفاده و بر درک عمیق عملیات ریاضی تمرکز کنند.
درباره ما
مرکز مشاوره روانشناسی سروهانا در حیطه های ارزیابی و درمان اختلالات روانشناسی کودک، مشاوره روانشناسی نوجوان و بزرگسال و همچنین مشاوره خانواده، ازدواج، تحصیلی، شغلی و فردی با بالاترین کیفیت و زیر نظر روانشناسان و مشاوران مجرب و با تجربه آماده همراهی و ارائه خدمات به شما همراهان میباشد. منتظر حضور گرم شما به صورت حضوری در کلینیک سروهانا و یا به صورت غیرحضوری در اپلیکیشن فارگو هستیم.