روابط عاطفی یکی از جنبههای مهم زندگی انسانهاست. درواقع این روابط به عنوان منبعی از حمایت عاطفی، آرامش و انگیزه، بر سلامت جسمانی، روانی و حتی موفقیت فردی تاثیر میگذارند. با این حال، هیچ رابطهای نیست که بدون چالش باشد. در این میان انعطاف پذیری یکی از تواناییهاییست که ما با تقویت آن میتوانیم با انواع چالشها در روابط عاطفیمان مقابله کنیم. در ادامه این مقاله به آشنایی با انعطاف پذیری و تاثیر و اهمیت انعطاف پذیری در روابط عاطفی میپردازیم و به پرسش «چگونه با انعطاف پذیری روابط عاطفی قویتری بسازیم؟» پاسخ میدهیم.
انعطاف پذیری چیست؟
همانطور که اکثر ما میدانیم انعطاف پذیری به توانایی سازگار شدن با تغییرات و شرایط مختلف بدون اینکه از هم بپاشیم یا در برابر مشکلات تسلیم شویم، گفته میشود. این مفهوم در روابط عاطفی به توانایی درک و پذیرش تفاوتها و مشکلات و پیدا کردن راهحلهایی برای حفظ و بهبود رابطه، اشاره میکند.
به عبارت دیگر انعطاف پذیری به معنی از دست ندادن تعادل و مقاوم بودن در برابر مشکلات و چالشهای زندگی است. اگر به اطرافتان کمی دقت کرده باشید همه ما آدمهایی را مشاهده میکنیم که در برابر ناملایمات زندگی و روابط عاطفی، به دنبال یافتن راهحلهای گوناگون هستند تا مسائل را برطرف و رابطه عاطفی خود را تقویت و پایدار کنند. در ادامه این مقاله قصد داریم به اهمیت انعطاف پذیری در روابط عاطفی بپردازیم. با ما همراه باشید.
اهمیت انعطاف پذیری در روابط عاطفی
- یافتن هماهنگی در دل ناهماهنگیهای عاطفی
همانطور که همه ما میدانیم هیچ رابطهای بدون چالش و اختلافنظر و تعارض وجود ندارد. افرادی که با انعطاف پذیری عمل میکنند، به جای دنبال مقصر و پیروز بودن دربحثها به دنبال یافتن راهحلهایی هستند تا با کمترین ناراحتی و دلخوری مسائل حل شود و باعث تقویت رابطه عاطفی خود شوند.
2. پذیرش روند تغییرات
زندگی همواره درحال تغییر است. با گذشت زمان افراد رشد میکنند و نیازها و خواستههایشان تغییر میکند. وجود انعطاف پذیری باعث میشود افراد با این تغییرات بهگونهای سازگارانه رفتار کنند و خود را با تغییرات جدید وفق دهند تا از آسیب رساندن به رابطه عاطفی خود جلوگیری کنند.
- تقویت اعتماد و صمیمیت
انعطاف پذیری باعث میشود افراد احساس کنند که در رابطهشان ارزشمند هستند و نظرات و احساساتشان مورد توجه و احترام قرار میگیرد. این امر به تقویت اعتماد و ایجاد فضای صمیمانهتر در رابطه کمک میکند.
- افزایش شادی و استحکام پیوند عاطفی
در راستای اینکه انعطاف پذیری به زوجها این امکان را میدهد تا در مواجهه با چالشها به جای ترک رابطه، راهحلهای متفاوتی پیدا کنند؛ این توانایی در نهایت منجر به افزایش رضایت در رابطه عاطفی طرفین میشود.
به گفته روانشناسان یکی از ویژگیهای افراد سالم، پاسخگویی انعطافپذیر است. انعطافپذیری از دید روانشناختی به این معناست که شما میتوانید به شیوهای سالم به موقعیتها و افراد مختلف پاسخ دهید و این کار را به گونهای انجام دهید که با ارزشهای شخصیتان همخوانی داشته باشد. انعطاف پذیری در روابط عاطفی به شما کمک میکند تا با موقعیتهای مختلف سازگار شوید و با استرس مقابله کنید و بهزیستی خود را بهبود بخشید. تا اینجا با انعطاف پذیری، بیشتر آشنا شدیم و به اهمیت انعطاف پذیری در روابط پی بردیم؛ و حالا نوبت به بررسی پرسش « چگونه با انعطاف پذیری روابط عاطفی قویتری بسازیم؟» میرسد.
چگونه با انعطاف پذیری روابط عاطفی قویتری بسازیم؟
- گوش دادن فعال
با گوش دادن به نظرات و احساسات طرف مقابل و تلاش برای درک دیدگاههای او، میتوانیم رابطه عاطفی خود را تقویت کنیم. این کار نشاندهنده احترام و توجه به شریک عاطفیمان است و به ایجاد ارتباطی عمیقتر و صمیمانهتر کمک میکند.
- پشتیبانی از یکدیگر
وقتی اوضاع نابسامان است، حمایت از یکدیگر و نشان دادن همدلی، موجب ایجاد احساس خوب در شریک عاطفیمان و در نهایت باعث تقویت پیوند عاطفی میشود. انعطافپذیری در ارائه حمایت و درک نیازهای شریک زندگی به ما کمک میکند تا رابطهای قویتر و پایدارتر داشته باشیم.
- تقویت صمیمیت
هنگامی که هر دو ما احساسات و تجربیات شخصیمان را بیان میکنیم و یکدیگر را درک میکنیم، صمیمیت و درکنار هم بودن را در رابطهمان افزایش میدهیم و حال هر دو نفر ما بهتر خواهد بود.
- پذیرفتن تفاوتها
آگاه باشیم هر فردی ویژگیهای خاص خودش را دارد. تلاش نکنیم که فرد مقابل را تغییر دهیم و او را تبدیل به ایدهآلهای ذهنی خودمان کنیم، اینکارها در نهایت منجر به ایجاد احساس دوست داشته شدن در شریک عاطفیمان میشود و در نتیجه رابطه عاطفی ما در جایگاه بهتری قرار میگیرد.
- تجربه و یادگیری مشترک
اینکه ما به دنبال فرصتهایی برای یادگیری و رشد مشترک باشیم میتواند به تقویت پیوند عاطفی و ایجاد تجربیات مثبت مشترک کمک کند. این فرصتها شامل شرکت در فعالیتهای جدید، یادگیری یا تجربه کردن آنها درکنار همدیگر است.
انعطاف پذیری موجب افزایش لذت و دوام پیوند عاطفی شده و به افراد این امکان را میدهد که به جای تسلیم شدن در برابر مشکلات، از آنها به عنوان فرصتی برای یادگیری و پیشرفت بهرهبرداری کنند. این توانایی به تقویت صمیمیت، اعتماد و پایداری در رابطه کمک کرده و باعث میشود که رابطه در برابر فشارها و تغییرات مقاومتر شود.
در نهایت، با پذیرش و بهکارگیری انعطاف پذیری، میتوان به ساختن روابط عاطفی قویتر و پایدارتر دست یافت که در آن هر دو طرف به رشد و تکامل مشترک ادامه دهند و از ارتباطی عمیق و معنادار بهرهمند شوند.
درباره ما
مرکز مشاوره روانشناسی سروهانا در حیطه های ارزیابی و درمان اختلالات روانشناسی کودک، مشاوره روانشناسی نوجوان و بزرگسال و همچنین مشاوره خانواده، ازدواج، تحصیلی، شغلی و فردی با بالاترین کیفیت و زیر نظر روانشناسان و مشاوران مجرب و با تجربه آمادگی لازم جهت همراهی و ارائه خدمات به شما عزیزان را دارد. منتظر حضور گرم شما به صورت حضوری در کلینیک سروهانا و یا به صورت غیر حضوری در اپلیکیشن فارگو هستیم.