آیا تا به حال به این فکر کرده آید چرا کودکان خشمگین می شوند؟ کودکان چگونه میتوانند یاد بگیرند خشم خود را مدیریت کنند؟ والدین چه نقشی در مدیریت کودک خشمگین خود دارند؟ شما با مطالعه این مقاله دلایل خشمگین شدن فرزند خود و راهکارهای مدیریت خشم را یاد خواهید گرفت.
هنگامی که یک کودک عصبانی می شود، می تواند خطرات جدی برای خود و دیگران از جمله خانواده به وجود بیاورد. کودکانی که در کنترل احساسات خود مشکل دارند، زمانی که دچار ناراحتی شوند؛ توجه مراقبین خود را با فریاد زدن، فحش دادن و پرتاب کردن اشیاء یا ضربه زدن و گاز گرفتن جلب میکنند و خشم خود را اینگونه تخلیه میکنند و این می تواند یک تجربه ترسناک و استرس آور برای شما و کودک خشمگین خود باشد. برای درک بهتر این مسئله سراغ دلایل وجود خشم در کودکان می رویم. دلایل زیادی وجود دارد که فرزند شما را به یک کودک خشمگین تبدیل می کند که در ادامه به برخی از آن ها می پردازیم:
1. تقلید از والدین
کودکان می بینند و می شنوند و یاد می گیرند. زمانی که پدر و مادر رفتار مناسبی نداشته باشند و خشمگین باشند کودکان به طور مستقیم یا غیر مستقیم آن رفتارها را درونی می کنند چرا که پدر و مادر اولین الگوهای زندگی کودک خود هستند.
2. آموزش غیر مستقیم
به طور کلی، آموزش غیر مستقیم با روحیه کنجکاو بودن کودکان سازگار است. در آموزش غیر مستقیم، مشاهده یک رفتار فرصتی برای یادگیری ایجاد می کند که در آن کودک درک و تفسیر خود را از آن رفتار دارد و از همان ابتدا ارتباط کودک با محیط اطرافش را برقرار می کند. مثل احترام گذاشتن که کودک از رفتار پدر و مادر خود می آموزد و لزوما به کودک گفته نشده که ادب را رعایت کند.
3. ناکامی
زمانی که کودکان به خواسته های خود نرسند و حس نیاز آن ها ارضا نشود احساس ناکامی می کنند و این باعث بروز سرخورگی در آن ها می شود. درچنین شرایطی ممکن است رفتارهای پرخاشگرانه از کودک خشمگین خود شاهد باشید. کامیابی بهینه نیازهای کودک مولفه بسیار مهم در کنترل هیجانات ناخوشایند اوست.
4. محیط زندگی استرس آور
استرس می تواند منجر به بروز مشکلات زیادی شود محیط پر هرج و مرج یکی از عناصر این فرایند است؛ یعنی محیطی که خشونت و تنش جزء جدا نشدنی آن است و این باعث بروز خشم خصوصا در کودکان می شود.
کودک خشمگین مهارت مدیریت خشم و احساسات خود را ندارد و ممکن است فاقد توانایی حل مسئله باشد.
کودکان وقتی احساسات خود را درک نمی کنند، نمی توانند به صورت شفاهی آن ها را به زبان بیاورند و احتمالا آن را سرکوب می کنند. برای کمک به فرزندتان در یادگیری تشخیص و نام دادن احساسات با آموزش کلمات اولیه مانند: غمگین، شاد، خشمگین، ترس و… شروع کنید. مثلا به او بگویید: به نظر می رسد درحال حاضر واقعا شاد هستی. با گذشت زمان آن ها یاد می گیرند احساسات خود را بیان کنند. همانطور که کودک خشمگین شما درک بهتری از احساسات خود و نحوه توصیف آن ها پیدا می کنند کلمات پیچیده تری مثل ناامیدی، نگرانی و تنهایی را به او بیاموزید
نحوه واکنش شما در هنگام تخلیه خشم و یا سرکوب کردن آن برروی مدیریت احساسات کودک تاثیر می گذارد. اگر فرزند پرخاشگری دارید بهتر است راهکارهای مدیریت خشم را مطالعه کنید.
راهکارها :
1. آرامش خود را حفظ کنید
اگر بتوانید آرام بمانید، می توانید الگویی برای فرزندانتان باشید و به او بیاموزید که همین کار را انجام دهد زیرا با تهاجمی شدن کودک شما سرکش تر خواهد شد.
2. هرگز تسلیم نشوید
با موافقت با آنچه که می خواهند، آنها را به ادامه این رفتار تشویق نکنید.
3. رفتار مناسب کودک را تحسین کنید
زمانی که سعی می کنند، خواسته خود را آرام بیان کنند و در زمینه اختلاف نظر سازش پیدا می کنند آن ها را تحسین کنید. همچنین اگر کودک خشمگینتان در موقعیتی توانست عصبانیت خود را مدیریت کند او را تشویق کنید.
4.به آن ها کمک کنید مهارت های حل مسئله را تمرین کنند
زمانی که کودک خشمگین شما ناراحت نیست زمان مناسبی برای کمک به اوست. می توانید از آن ها بپرسید چه احساسی دارند و چگونه فکر می کنند؟ و بعد باهم راه حل مناسبی به جای خشمگین شدن پیدا کنید.
5. ورزش کردن و یا بازی کردن را در برنامه روزانه فرزندتان قرار دهید
فعال بودن و فعالیت داشتن می تواند یک راه حل عالی برای کاهش یا توقف احساسات خشم در کودکان باشد. ورزش کردن یک راهکار عالی برای بهبود بروز احساسات است.
6. فرزندتان را از موقعیت دور کنید:
اگر شرایط یا مکانی که در آن حضور دارید باعث خشمگین شدن و پرخاشگری کودکتان شده است، او را از موقعیت دور کنید. به عنوان مثال ممکن است بازی در حیاط مدرسه با دوستش در فرزند شما باعث ایجاد خشم شده باشد بهتر است قبل از اینکه او و همبازیاش به یکدیگر آسیبی برسانند، موقعیت را ترک کنید. ترک کردن موقعیت باعث آرام شدن کودکتان می شود.
خشمگین شدن در کودکی امری طبیعی است شما باید به فرزند خود کمک کنید و او را راهنمایی کنید و با استفاده از راهکارها خشم او را مدیریت کنید. برای آگاهی بیشتر از راهکارهای مدیریت خشم می توانید وبینار«مدیریت خشم در کودکان زیر شش سال» در اپلیکشن فارگو را تماشا کنید.
درباره ما
مرکز مشاوره روانشناسی سروهانا در حیطه های ارزیابی و درمان اختلالات روانشناسی کودک، مشاوره روانشناسی نوجوان و بزرگسال و همچنین مشاوره خانواده، ازدواج، تحصیلی، شغلی و فردی با بالاترین کیفیت و زیر نظر روانشناسان و مشاوران مجرب و با تجربه آمادگی لازم جهت همراهی و ارائه خدمات به شما عزیزان را دارد. منتظر حضور گرم شما به صورت حضوری در کلینیک سروهانا و یا به صورت غیر حضوری در اپلیکیشن فارگو هستیم.
لطفا برای همه مقاله هاتون همینجوری وبینار بگذارید؛ واقعا مفید و عالی بود باتشکر از روان شناسان سروهانا