حرفی برای مطرح کردن در درمان ندارید ؟
یک دقیقه دیر رسیده اید. به سختی جای پارک پیدا می کنید. به سرعت وارد ساختمان می شوید. کدام در بود؟ زمانی برای نشستن در اتاق انتظار ندارید و بلافاصله وارد اتاق درمان می شوید. “خوش آمدید.” درمانگر با همان لحن همیشگی با شما صحبت می کند. بالاخره می نشینید، تلفن همراه خود را خاموش می کنید و نفس عمیقی می کشید. “خب، باید درباره ی چه چیزی حرف بزنم؟” برای جلسه ی درمان خود آماده نیستید. زمان و هزینه کرده اید اما حرفی برای گفتن ندارید. خود را به خاطر آماده نبودن سرزنش می کنید اما شاید آماده نبودن بهترین حالت باشد. به عنوان یک درمانگر که صدها مراجع دیده است و هزاران جلسه ی درمانی را تجربه کرده است می توانم بگویم در بسیاری از موارد بهترین جلسات درمان بدون برنامه اتفاق می افتند. در واقع، هر چقدر از قبل جلسه را بیشتر برنامه ریزی کنید اثر گذاری کمتری خواهد داشت. برای شما کاملا منطقی است که خود را آماده کنید. شما برای رها شدن از یک مشکل مراجعه کرده اید برای همین می خواهید مطمئن شوید که همه ی جوانب قضیه را پوشش دهید. می خواهید تمام جزئیات را به اشتراک بگذارید و همین طور وقت کافی برای متخصص نگه دارید تا بر اساس مشاهداتش توصیه های خود را مطرح کند. شما برای این زمان هزینه کرده اید بنابراین می خواهید از هر لحظه ی آن بهترین بهره را ببرید. شما الف + ب را ارائه می دهید و درمانگر = پ را مشخص می کنند، درست است؟ در سایر حرفه ها همینطور است.
وقتی به پزشک خود مراجعه می کنید علائم خود را شرح می دهید و او درمانی را تجویز می کند. وقتی به برنامه ریز مالی خود مراجعه می کنید اهداف و فیش حقوقی خود را ارائه می دهید و آن ها سرمایه گذاری به خصوصی را پیشنهاد می دهند. وقتی به سالن آرایشگری می روید عکس از مدل موی مورد نظر خود را می برید و آن ها همان را انجام می دهند. چرا روان درمانی نیز همانطور نباشد؟ تفاوت مهمی بین این نمونه ها و روان درمانی وجود دارد. می توان گفت روان درمانی هم سخنرانی است و هم آزمایشگاه. روان درمانی سخنرانی است زیرا ابزار و مشاهدات و بینش دریافت می کنید (گرچه در بیشتر موارد درمانگران در واقع سخنرانی نمی کنند.) و همچنین آزمایشگاه است زیرا مشکلات خود را در لحظه آشکار می کنید و با هم روی راه حل کار می کنید. به بیان دیگر، بهترین نتیجه در صورتی به دست می آید که خود واقعیتان را نشان دهید. اگر خود واقعی تان همیشه آماده و منظم نیست باید آن را هم در جلسه ی درمان نشان بدهید. تصور کنید به خاطر اضطرابی که مانع از عملکرد مناسب در کار و ارتباط برقرار کردن با دوستان و خانواده تان می شود برای درمان مراجعه می کنید. این مشکلی رایج است و به هیچ وجه خجالت آور نیست. اگر همیشه با آمادگی و در نظر داشتن یک موضوع برای درمان مراجعه کرده باشید “سخنرانی” خوبی درباره ی ابزارهایی که می توانند به شما کمک کنند مانند ریلکسیشن و مدیریت زمان دریافت خواهید کرد. این اطلاعات تنها در صورتی که به خاطر داشته باشید تا از آن ها استفاده کنید کارآمد هستند. اما اگر اضطراب خود را هنگام مراجعه نشان دهید و ندانید می خواهید در چه موردی صحبت کنید وارد “آزمایشگاه” شده اید. اگر بگویید “اضطراب دارم و خیلی گیج شده ام.” با درمانگر احساسات خود را بررسی می کنید و ابزارهایی که می توانند در لحظه به شما کمک کنند را پیدا می کنید و می توانید غلبه کردن بر اضطراب خود را در یک موقعیت اجتماعی واقعی تمرین کنید. می توانید در اتاق درمان یک تجربه ی واقعی از اضطرابتان را به اشتراک بگذارید و با درمانگر روی آن کار کنید. اگر حرفی برای گفتن ندارید، چرا درباره ی همین صحبت نکنید؟ شاید بتوانید از ابراز کردن خودتان در لحظه چیزهایی یاد بگیرید و مشکلات را در همان زمان حل کنید. در این صورت هم دانش لازم را دریافت کرده اید و هم در آزمایشگاه استفاده از راه حل را در یک موقعیت واقعی تمرین کرده اید. اروین یالوم، پدرپزرگ غیر رسمی روان درمانی مدرن، درباره ی اهمیت اینجا و اکنون در درمان و زمان هایی که نیاز فوری منجر به مداخله ی فوری می شود صحبت می کند. “مشکلات بین فردی بیمار، در اینجا و اکنون رابطه ی درمانی خود را نشان می دهند.” به بیان دیگر، اگر در سایر حوزه های زندگی مشکلی دارید در نهایت همان مشکل را در درمان نیز خواهید داشت. اشکالی هم ندارد زیرا می توانید روی آن کار کنید. داشتن چند نمونه برای آغاز کردن این مکالمه می تواند کمک کننده باشد.
اگر کاملا احساس عدم آمادگی دارید از خود این سوال ها را بپرسید :
- این هفته چه چیزهایی را در مورد خودم متوجه شدم؟ نفس عمیقی بکشید و به هفته ای که گذراندید فکر کنید. چه مشاهداتی درمورد خودتان داشته اید؟ وقتی در مرکز توجه قرار گرفته اید مضطرب شده اید؟ آیا حس می کنید برای خشنود کردن یک همکار آزار دهنده تلاش می کنید؟ آیا مراقبت از خود را برای دیگران رها می کنید؟ هر چیزی را می توانید مطرح کنید، خواه مثبت باشد یا منفی، موضوع مناسبی برای مطرح کردن است.
- چه می خواهم؟ زمان بررسی احساسات عمیقتان است. واقعا چه چیزی می خواهید؟ زمان بیشتری برای خودتان؟ دوستان بیشتر؟ تعهدات کمتر؟ مورد مراقبت قرار گرفتن؟ بررسی خواسته هایتان می تواند به خوبی کمبودهای زندگی شما را نشان دهد و موضوعات زیادی برای گفتگو کردن فراهم کند.
- چه احساسی دارم؟ بله سوال کلاسیک جلسه ی درمان. شناسایی احساسات تنها هدف درمان نیست اما می تواند اطلاعات کلیدی درباره ی نحوه ی واکنشتان در زندگی واقعی به شما بدهد. در این لحظه به خاطر این که نمی دانید چه بگویید احساس اضطراب یا خشم دارید؟ این نقطه ی خوبی برای شروع است.
- در این لحظه چه اتفاقی در حال رخ دادن است؟ یک “گزارش وضعیت” همیشه ایده ی خوبی برای جلسه ی درمان است. اکنون کجا هستید؟ درباره ی درمانگر چه احساسی دارید؟ آیا به اهداف خود رسیده اید و احساس می کنید باید به درمان خاتمه داد؟ به خاطر این که حرف های درمانگر را متوجه نمی شوید احساس کلافگی می کنید؟ در این باره صحبت کنید.
- اهداف من چه بوده اند؟ معمولا مراجع و درمانگر در چند جلسه ی اول اهدافی را برای درمان در نظر می گیرند. اگر نمی دانید درباره ی چه صحبت کنید، مرور این اهداف می تواند شروع خوبی باشد. می خواستید جسور تر باشید و برای دریافت موقعیت شغلی بهتری درخواست بدهید؟ چطور پیش می رود؟
نداشتن برنامه به شما اجازه می دهد تا به جای کار بر اساس یک برنامه ی قبلی، روی وضعیت فعلی خود کار کنید. ممکن است این سوال که درباره ی چه چیزی حرف بزنم ترسناک باشد؛ زیرا شاید داشتن برنامه به شما کمک می کرد تا مسیر جلسه را کنترل کنید و نداشتن برنامه به شما احساس آسیب پذیری می دهد. اما امتحان کردن جلسه ی درمان بدون برنامه اشکالی ندارد. ممکن است بهترین کاری باشد که در جلسه ی درمان انجام داده اید. اپلیکیشن مشاوره و روانشناسی فارگو بستری را فراهم کرده است تا بتوانید تنها با استفاده از گوشی هوشمند، در هر ساعتی از شبانه روز به مشاوران و متخصصان حوزه روانشناسی دسترسی بیابید و بهترین روانشناس را متناسب با دغدغه خود، انتخاب کنید و از مشکلات احتمالی که در مسیر انتخاب مشاور مناسب وجود دارد، به سلامت عبور کنید. جهت اطلاع از تخصص های مشاوران فارگو کلیک کنید.
درباره ما
مرکز مشاوره روانشناسی سروهانا در حیطه های ارزیابی و درمان اختلالات روانشناسی کودک، مشاوره روانشناسی نوجوان و بزرگسال و همچنین مشاوره خانواده، ازدواج، تحصیلی، شغلی و فردی با بالاترین کیفیت و زیر نظر روانشناسان و مشاوران مجرب و با تجربه آماده همراهی و ارائه خدمات به شما همراهان میباشد. منتظر حضور گرم شما به صورت حضوری در کلینیک سروهانا و یا به صورت غیرحضوری در اپلیکیشن فارگو هستیم.