قبل از شروع مقاله «چیکار کنم کودکم دروغ نگوید؟» لحظهای را تصور کنید که دروغ در دنیا وجود ندارد و تنها چیزی که هر روز میشنوید حقیقت است. همسرتان همه چیز را به شما راست میگوید. دروغگویی فرزندتان واقعی نیست و همه چیز راست و درست است. ولی متاسفانه این تصور واقعی نیست و علی رغم آموزش این که دروغگویی، نادرست است؛ باز هم دنیا پُر از دروغ و فریب است. در این میان اگر به تشخیص دروغگویی علاقهمند هستید، مقاله «تشخیص دروغگویی» در سایت فارگو برای شما بسیار مفید خواهد بود.برخی از مواقع، کودکان به والدین خود دروغ میگویند.دروغگویی کودکان رفتاری تقریباً متداول و پرتکرار است. ما از ابتدای تولدِ فرزندمان باید صادق بودن و دور ماندن از دروغ را به کودکانمان آموزش دهیم تا کودکان دروغگو پرورش ندهیم.
بزرگسالان به صفت راستگویی بسیار اهمیت میدهند و برای هیچکس مطلوب نیست که با کسی که مدام دروغ میگوید معاشرت داشته باشد. هیچ پدرومادری دوست ندارد که کودکان دروغگو داشته باشند؛ بنابراین باید عادت صادق بودن را از کودکی با فرزندشان تمرین کنند. برخلاف این آموزشها باز هم دروغگویی کودکان یک اتفاق پرتکرار است که ما در کودکان مشاهده میکنیم. در این مقاله قصد داریم دروغگویی کودکان را ریشهیابی کنیم و به پرسش «چیکار کنم کودکم دروغ نگوید؟» پاسخ دهیم. با ما همراه باشید.
چیکار کنم کودکم دروغ نگوید؟
علت دروغگویی فرزندتان چیست؟ شاید شما هم بارها این سوال را از خود پرسیده باشید که دروغگویی فرزندتان چه دلیلی میتواند داشته باشد و از کجا نشئت میگیرد؟
یکی از مهمترین مسائلی که والدین در بررسی دروغگویی کودکان باید به آن توجه داشته باشند این نکته است که سن آنها در چه بازهای قرار دارد؟ برای مثال برخی از کودکان زیر شش سال توانایی تمایز بین اتفاقات واقعی و خیال و رویا را ندارند و به همین دلیل هر چیزی را که تصور یا خیالبافی میکنند، به عنوان حقیقت بر زبان میآورند. این ناتوانی در تمایز بین واقعیت و خیال، به دروغگویی کودکان بیشتر دامن می زند. اگر چنین عادتی تشدید شود، شما با دروغگویی فرزندتان روبهرو میشوید. اما در برخی از مواقع، دروغگویی کودکان به عمد بوده و برای دوری از مشکلات به دروغ روی میآورند. یکی از حیاتیترین گامها در بررسی دروغگویی کودکان، آگاهی و آشنایی با دلایل دروغگویی کودکان است. به همین منظور در ادامه این دلایل را بررسی می کنیم تا به پرسش چیکار کنم کودکم دروغ نگوید؟ پاسخ دهیم.
الگوبرداری از والدین
همواره یکی از رایجترین دلایل در کودکان دروغگو، الگوبرداری و تقلید از والدین است. کودکان با الگو قرار دادن والدینشان و با زیر نظر داشتن آنها، رفتارشان را درونی می کنند. فرزندان امروزی از هوش بسیار بالایی برخوردار هستند و حتی متوجه دروغهای ناچیز شما هم میشوند. به عنوان مثال، زمانی که به فرزندتان میگویید که برایش فلان اسباب بازی را میخرید تا فقط گریهاش را تمام کند و بعد آن هدیه را نمیخرید، کودک تشخیص میدهد که دروغ گفتید و فکر میکند که او هم میتواند مثل شما این کار را انجام دهد و در موقع لازم، ترسی از انجامش نخواهد داشت.
آشنا نبودن با مفهوم دروغگویی
برخی از دروغگویی کودکان به این دلیل است که آنها فکر نمیکنند آن چیزی که به زبان میآورند دروغ باشد و اصلا با مفهوم دروغ به طور کامل آشنا نشدهاند. به عنوان والدین و مراقبین کودک، این یکی از وظایف اصلی ماست که کودکانمان را با مفهوم دروغ آشنا کنیم و به آنها توصیه اکید کنیم که هرگز دروغ نگویند.
رسیدن به خواستههای شخصی
والدینی که سوال میپرسند چیکار کنم کودکم دروغ نگوید؟ باید به این نکته توجه بسیاری داشته باشند. یکی دیگر از دلایل دروغگویی فرزندتان این است که دروغ، آنها را به خواستههایشان میرساند. بهطور مثال زمانی که از او میپرسید که به برادر خودش کمک کرده است یا خیر به دروغ به شما جواب مثبت میدهد تا زودتر از پیش شما رفته و مشغول بازی خود شود.
در موقعیتهای دشوار قرار گرفتن
برای درک بهتر این گزینه، موقعیتی را تصور کنید که یکی از اقوام شما تماس گرفته است و میخواهد که با شما قرار ملاقاتی داشته باشد؛ اما شما شرایط مناسبی برای پذیرفتن این قرار ندارید و به فرزندتان میگویید که به تماس او جواب بدهد و به دروغ بگوید که شما خواب هستید. در این میان شما همیشه به فرزندتان متذکر شدهاید که دروغ گفتن کار نادرستی است در هر شرایط باید راست گفت. اگر فرزند شما به تماس جواب بدهد و بگوید که مادرم نمیخواهد با شما دیداری داشته باشد، باید سرزنشهای شما را تحمل کند که چرا این حرف را گفته است، در صورتی که او کار درستی انجام داده است؛ بنابراین کودک شما گیج میشود و دروغ گفتن را ترجیح میدهد. درنتیجه یکی از دلایل رو آوردن به دروغ در کودکان دروغگو، موقعیتهای دشوار است.
موقعیتهای اجتماعی
یکی دیگر از دلایل دروغگویی کودکان این است که آنها در فضای اجتماع قرار میگیرند و فکر میکنند که اگر شبیه دوستان و همسالان خود رفتار نکنند، برای آنها بد است یا ممکن است که از گروه طرد شوند به همین دلیل از دروغ در برخی از مواقع استفاده میکنند تا خود را شبیه دوستانشان نشان دهند.
کمبود اعتمادبهنفس
کمبود اعتماد به نفس یکی دیگر از شایعترین دلایل دروغگویی فرزندتان است. گاهی اوقات کودکان از داشتن عیب و نقص رنج می برند، به همین دلیل به دروغ روی میآورند تا عیوب خود را بپوشانند و خود را فرد بهتری جلوه دهند.
اگر به دنبال راهی برای رسیدن به پاسخ چیکار کنم کودکم دروغ نگوید؟ هستید باید به جای تمرکز بر روی تنبیه یا رفتاری تند و خشن با فرزندتان، دنبال منشا دروغگویی فرزندتان باشید و سعی کنید در زمان مواجهه با دروغگویی فرزندتان به بهترین شکل ممکن با او برخورد کنید و او را راهنمایی کنید. سعی کنید عواقب دروغگویی را از نظر اخلاقی به کودکتان آموزش دهید. در طرز صحبت کردن خود و رفتاری که در طول شبانه روز دارید دقت کنید تا خودتان زمینه ساز دروغگویی فرزندتان نباشید. به عنوان مثال از او نپرسید که تکالیفت رو انجام دادی؟ بهتر است وقتی از قبل جواب پرسش خود را میدانید، از او بپرسید چرا تکالیفت رو انجام ندادی؟ اگر متوجه دروغگویی فرزندتان شدید به او برای گفتن حقیقت فرصت دهید. برای نمونه به او بگویید کمی به تو وقت میدهم تا خوب فکر کنی و به من بگویی که واقعا چه اتفاقی افتاده است.
اپلیکیشن فارگو اینجاست تا شما را در مسیر پاسخ به پرسش چیکار کنم کودکم دروغ نگوید؟ همراهی کند. در این مقاله دلایل دروغ را ریشه یابی کردیم و به چند توصیه در زمان مواجهه با دروغ پرداختیم. شما عزیزان میتوانید از مشاورین متخصص اپلیکیشن فارگو در حوزه کودک و نوجوان در این زمینه کمک و راهنمایی بگیرید.
درباره ما
مرکز مشاوره روانشناسی سروهانا در حیطه های ارزیابی و درمان اختلالات روانشناسی کودک، مشاوره روانشناسی نوجوان و بزرگسال و همچنین مشاوره خانواده، ازدواج، تحصیلی، شغلی و فردی با بالاترین کیفیت و زیر نظر روانشناسان و مشاوران مجرب و با تجربه آمادگی لازم جهت همراهی و ارائه خدمات به شما عزیزان را دارد. منتظر حضور گرم شما به صورت حضوری در کلینیک سروهانا و یا به صورت غیر حضوری در اپلیکیشن فارگو هستیم.