کودک و تکنولوژی
امروزه یکی از معضلات والدین موضوع کودک و تکنولوژی است. هر کجا را که نگاه کنید کودکی در حال بازی با گوشی، کامپیوتر، تبلت و آی پد است. والدین اغلب در برخورد با چنین عاداتی درمانده می شوند و نمی دانند باید چگونه به آن واکنش نشان دهند. با توجه به این موضوع که حذف این وسایل از زندگی کودک امکان پذیر نمی باشد و به گونه ای با زندگی همگی ما گره خورده است پس راه چاره چیست؟
در این مقاله سعی می کنیم روش های جایگزینی به شما معرفی کنیم تا راه کارهای بهتر و موثرتری را انتخاب کنید. در نهایت به کودک و والدین یاد می دهیم به جای استفاده مداوم از وسایل الکترونیکی فعالیت های دیگری را انتخاب کنند. پرسش اصلی این است که آیا وسایل الکترونیکی موجب افزایش سازگاری و همدلی کودک با دیگران می شود و یا آنان را تنها و منزوی می کند؟
در هیچ دوره ای از زمان به اندازه اکنون موضوع کودک و تکنولوژی تا این حد گسترش نداشته است . با یک حرکت انگشت می توانند به صدها کتابخانه وصل شوند، می توانند آمار و ارقام گسترده ای را با یک گشت در گوگل پیدا کنند. اگرچه این حجم از دسترسی گسترده به اطلاعات موجب بالا رفتن دانش عمومی، پیشرفت در امر تحصیل و موفقیت می شود اما از طرفی به یک جدال بزرگ برای والدین و کودکان تبدیل شده است.
کودکان چگونه از تکنولوژی استفاده کنند؟
برخی کودکان غرق در تکنولوژی نمی شوند. آن ها همیشه در برنامه های روتین و فعالیت ها شرکت می کنند. در برنامه های فوق مدرسه، رویدادهای اجتماعی، جشن ها، تیم های ورزشی، گروه های موسیقی یا نمایش و غیره شرکت کرده و فعال هستند. در واقع در زمان اضافی خود به تکنولوژی رو می آورند.
در مقابل برای برخی دیگر تکنولوژی تمام زمان آن ها را می بلعد. آن ها قادر نیستند لحظه ای از گوشی و تبلت خود جدا شوند و آن را خاموش کنند. در واقع به یک نوع وابستگی زیاد به تکنولوژی مبتلا شده اند. این کودکان بیشتر مستعد انزوا و اضطراب هستند. همچنین مهارت های ارتباطی ضعیف، مشکل در دوست یابی، احساس بیگانگی با خود و بی ثباتی را از خود نشان می دهند .
تکنولوژی برای آنان فرصتی است تا از دنیایی که آن ها را ناامید و خسته کرده کنده شوند. دنیایی که از پس آن برنمی آیند و نمی دانند چگونه باید آن را مدیریت کنند. زمانی که صفحه درخشان گوشی و تبلت را جلوی چشمان خود می آورند با دنیای واقعی و انسان ها قطع ارتباط می کنند. متاسفانه هر چه زمان بیشتری را صرف می کنند احساس آن ها با تکنولوژی گره خورده و این به معنای قطع احساس آن ها با دنیای واقعی و دیگران است.
به عنوان مثال برای اردوهای مدرسه با منع استفاده از تکنولوژی این امکان فراهم می شود بچه ها به جای تبلت با یکدیگر وقت بگذارنند و ارتباط برقرار کنند. زیرا استفاده از گوشی و وسایل الکترونیکی به معنای ارتباط کمتر با دیگران است.
اگر کودک شما بیشتر زمان خود را به تکنولوژی اختصاص می دهد و به یک عادت دائمی تبدیل شده، اگر به جای بودن با دوستان و خانواده، برنامه های مختلف ورزشی و تفریحی در حال بازی با گوشی و گشتن در اینترنت است. بسیار هوشیار باشید فرزند شما دچار وابستگی افراط گونه به تکنولوژی شده است و برای آن باید به سرعت اقدام کنید.
وابستگی بیش از اندازه
تعداد زیادی از بچه ها امروزه بیشتر زمان خود را به بازی های کامپوتری، گوشی و تبلت اختصاص می دهند. آن ها به صورت نامحدود در حال بازی هستند. حتی بدون این وسایل به سفر یا جای دیگر نمی روند. و زمانی که قرار باشد آن را کنار بگذارند یک دعوا و جدل تمام عیار به پا می شود. ما اسم آن را یک جور اعتیاد و وابستگی ناسالم می نامیم.
مانند هرنوع وابستگی، موجب کاهش استقلال در فرد می شود. هر قدر وابستگی بالا رود تداخل در عملکرد فرد بیشتر می شود. این سبک بچه ها اغلب تحریک پذیر، به سرعت از کوره در می روند، همدلی پایینی با دیگران دارند و مودی هستند. هرقدر بیشتر تشنه تکنولوژی باشند تنش با خانواده بالاتر می رود.
بزرگترین مشکل تکنولوژی بسیار واضح است این که خود به خودی از زندگی کودک حذف و کمرنگ نمی شود. اولین نکته برای والدین اعمال محدودیت برای کودک است. هر زمان هر چقدر که بخواهد نباید از تکنولوژی استفاده کند. برای عادات ناسالم باید محدودیت اعمال کنید. شما باید در مورد قوانین و منع استفاده از وسایل الکترونیکی با کودک خود صحبت کرده و برای آن توضیح دهید. شاید در نظر کودک رفتار شما عجیب، ناعادلانه و غیرمعمول باشد. اما برای جلوگیری و کاهش وابستگی باید از همان ابتدا دست به کار شوید.
3 اشتباه والدین در مواجه با کودکان وابسته به تکنولوژی
عدم منع کودک و عدم اعمال قانون در استفاده از گوشی و بازی کامپوتری
عدم فعالیت و برنامه های خانوادگی برای کودک
وابستگی خود والدین به تکنولوژی
قانون گذاری برای استفاده از وسایل تکنولوژی
در انتها راه کارهایی را به شما پیشنهاد می دهیم. اما مراقب باشید خلق و خوی هر کودک متفاوت است پس یک قانون کلی برای تمام بچه ها لزوما خوب کار نمی کند. اما این نکات می تواند سکوی پرتابی باشد تا شما بتوانید از وابستگی کودک جلوگیری کنید. اما فراموش نکنید هرچه زمان بیشتری بگذرد جدا کردن کودک دشوارتر است.
زمان خاموشی : زمان مشخصی را با یکدیگر هماهنگ کنید تا در آن هیچ یک از اعضای خانواده حتی والدین از وسایل الکترونیکی استفاده نکنند. گوشی، کامپوتر، تبلت و… همگی باید در آن ساعت خاموش شوند. اگر می خواهید وابستگی کودک را کنترل کنید ابتدا خودتان باید پیشگام باشید. در زمان خاموشی می توانید فعالیت های چون بازی با یکدیگر، نقاشی، آشپزی، آب دادن به گیاهان، صحبت کردن و کتاب خواندن را امتحان کنید.
زمان استفاده از وسایل الکترونیکی : کودکان اغلب می توانند بعد از مدتی با این ساختار خود را تطبیق دهند اما اگر به طور کل حذف شود قطعا دوام نمی آورند. تکنولوژی نیاز به محدودیت دارد. به عنوان مثال زمانی را به انجام تکالیف، بازی کامپوتری و گشتن در اینترنت اختصاص دهید. این زمان ها را به عنوان زمان استفاده از تکنولوژی معرفی کنید و برای آن یک ساختار مشخص و دقیق داشته باشید که نیاز به تغییر آن نباشد. زمانی که برنامه روتین مشخصی داشته باشید کودک با آن خو می گیرد در نتیجه جدل های همیشگی کاهش می یابد. به عنوان مثال در جامعه آمریکا در طول هفته بچه ها ۳۰ دقیقه و آخر هفته ۲ ساعت می توانند با گوشی و تبلت بازی کنند.
فضای مناسب : تا جایی که ممکن است وسایل الکترونیکی را در جایی از خانه قرار دهید که عمومیت دارد مانند هال یا پذیرایی. تا جای ممکن از قرار دادن آن در اتاق خواب کودک خوداری کنید. تا کودک پشت درهای بسته ساعت ها مشغول بازی نشود.
محدودیت ها : باید مراقب کودکان خود باشید. این که چه چیزهایی را می بینند و می شنوند بسیار مهم است. سایت های ناسالم را فیلتر کنید. صحنه های خشونت آمیز و نامناسب سن کودک را حذف کنید.
برای دریافت خدمات مشاوره و روانشناسی آنلاین فارگو اینجا کلیک کنید.
درباره ما
مرکز مشاوره روانشناسی سروهانا در حیطه های ارزیابی و درمان اختلالات روانشناسی کودک، مشاوره روانشناسی نوجوان و بزرگسال و همچنین مشاوره خانواده، ازدواج، تحصیلی، شغلی و فردی با بالاترین کیفیت و زیر نظر روانشناسان و مشاوران مجرب و با تجربه آماده همراهی و ارائه خدمات به شما همراهان میباشد. منتظر حضور گرم شما به صورت حضوری در کلینیک سروهانا و یا به صورت غیرحضوری در اپلیکیشن فارگو هستیم.