افکار منفی چیست ؟
افکار منفی اغلب باعث آزردگی ، شک و منفی بافی در افراد می شود. اگر ده اتفاق خوب و مثبت برای شما در طول روز بیافتد ،آیا با یک اتفاق و یا فکر منفی همه ی روز شما خراب می شود و تمام آن اتفاقات مثبت را فراموش می کنید؟ اگر شما هم این گونه هستید پس احتمالا گرفتار افکار منفی شده اید. این منفی بافی باعث می شود در هر موقعیتی دنبال بدترین اتفاق باشید ، حتی اگر اتفاق واقعا بدی پیش روی شما نباشد. منفی نگری همچنین سلامت روان افراد را به خطر می اندازد. خوشبختانه یا متاسفانه شما در این راه تنها نیستید و اکثر مردم دچار منفی نگری هستند و اغلب ما به این خطای شناختی «امور منفی تاثیر قوی تری از امور مثبت دارد» دچار هستیم.
چطور فکر های منفی را متوقف کنیم ؟
۱-یادتان باشد همه ی ما دچار افکار منفی می شویم و این طبیعی است.
۲-صبور باشید: تغییر نحوه فکرکردن نیاز به تمرین دارد زیرا مغز به عادت ها و کارهای همیشگی خود علاقه بیشتری نشان می دهد.
۳-کلمات و تجربیات مثبت: از آنجایی که مغز برای صرف انرژی کم تر، به اموری که برایش آشناست می پردازد شما باید برای ترک این عادت ، مغزتان را با کلمات و تجربیات جدید مثبت رو به رو کنید تا کم کم برایش آشنا و تبدیل به عادت شود.
۴- فکرهایتان را بشناسید: اغلب زمانی که احساس منفی و آزردگی می کنید دلایل بیرونی را بهتر می بینید و از فکرها و دلایل درونی غافل می شوید. در واقع موقعیتی که شما بسیار منفی ارزیابی می کنید و از آن به شدت ناراحت و آزرده می شوید واقعی نیست و ساخته ذهن شما است! اگر پاسخ شما به این سوالات مثبت است پس حتما در این تله فکری گیر افتاده اید:
آیا اغلب انتظار اتفاق بدتری را دارید؟
آیا همیشه به نکات منفی بیشتر از مثبت توجه می کنید و یا نکات منفی را بزرگتر ارزیابی می کنید؟
آیا اغلب نکات مثبت را کم ارزش می دانید و آن را نادیده می گیرید؟
اگر به هر کدام از این سوالات پاسخ مثبت دادید ، پس نیاز دارید فکرهایتان را تعدیل کنید و منفی ها را کمرنگ و مثبت ها را پررنگ تر کنید به جای سوالات قبلی این سوالات را بپرسید:
چگونه این شرایط را عوض کنم؟ چگونه از این شرایط نتیجه بهتری بگیرم؟
نکات مثبت این شرایط کجاست؟ اگر آن ها را نمی بینید از کسی کمک بگیرید.
نکات مهم و قابل ارزش در این شرایط کجاست؟
۵- تفسیر غلط: ایا شما جزء آن دسته افرادی هستید که فکر می کنند هیچ کار آن ها اهمیتی ندارد و همه آدم و عالم مسئول تمام زندگی و اتفاقاتی هستند که برای آن ها می افتد؟ و یا برای تمام اتفاقات و امور زندگی فقط خودتان را مقصر می دانید و مدام خود را سرزنش می کنید؟ در واقع هر دو این تفاسیر اشتباه است و موجب احساس منفی در ما شده و به عزت نفس و سلامت ما آسیب جدی می زند.
۶-تصویر سازی مثبت: زمانی که درگیر افکار منفی می شویم به سرعت و با قدرت شروع به تصویر سازی فکرهای منفی می کنیم. می توانید به جای آن برعکس عمل کنید یعنی به افراد، فعالیت ها و مکان های مورد علاقه تان فکر کنید و خود را در آن موقعیت ها تصور کنید.
۷- تا حالا شده آنقدر در افکار منفی غرق شوید تا دود از سرتان بلند شود؟ شاید اکثر ما این کار را انجام دهیم اما در واقع نه تنها هیچ کمکی نمی کند بلکه حال روحی مان را هم بدتر می کند.
توقف فکرهای منفی کار آسانی نیست زیرا هر قدر سعی کنیم آن را متوقف کنیم در واقع آن را قوی تر می کنیم. یک راه حل خوب در این مواقع مصرف انرژی در جای بهتر است. زمانی که تحرک فیزیکی داشته باشید افکار منفی زودتر و راحت تر متوقف می شوند. می توانید یک دوش آب سرد بگیرید، پیاده روی کنید و یا هر کاری که انرژی شما را طلب می کند.
۸-برعکس عمل کنید: زمانی که افکار منفی به سراغتان می آیند یک فعالیت مثبت و خوشایند را امتحان کنید. مانند بیرون رفتن با دوستان ، رقصیدن ، نقاشی کردن ، نوشتن ، رسیدگی به گیاهان ، آشپزی و هر فعالیت دیگری که حالتان را عوض می کند. گشتن در صفحات اجتماعی شاید در مدت کوتاه حواس شما را پرت کند اما در واقع حال شما را بهتر نمی کند پس این راه حل خوبی نیست.
۹-ریلکسیشن: راه کارهایی برای احساس آرامش خودتان پیدا کنید. مانند گوش دادن به موسیقی آرام و انگیزشی، یوگا، مدیتیشن و تنفس های آرام.
برای مقابله با افکار منفی به شما پیشنهاد می کنیم وبینار رهایی از افکار مزاحم و خاطرات آزار دهنده را مشاهده کنید.
درباره ما
مرکز مشاوره روانشناسی سروهانا در حیطه های ارزیابی و درمان اختلالات روانشناسی کودک، مشاوره روانشناسی نوجوان و بزرگسال و همچنین مشاوره خانواده، ازدواج، تحصیلی، شغلی و فردی با بالاترین کیفیت و زیر نظر روانشناسان و مشاوران مجرب و با تجربه آماده همراهی و ارائه خدمات به شما همراهان میباشد. منتظر حضور گرم شما به صورت حضوری در کلینیک سروهانا و یا به صورت غیرحضوری در اپلیکیشن فارگو هستیم.