اضطراب چیست ؟
اضطراب حاصل توقعات و انتظارات منفی در دو بعد فیزیکی و روانی است. نشانه های اضطراب در سطح روانی ممکن است از ترس های جزئی و خفیف شروع شود و تا اضطراب فلج کننده پیش برود. در سطح فیزیکی و بدنی، نشانه های اضطراب معمولا با افزایش کارکرد سیستم های مختلف بدن همراه است. همه این نشانه ها پاسخی است برای سازگاری با خطر پیش آمده، چه این خطر واقعی باشد چه خیالی. هنگام پیش بینی نتایج منفی، تجربه روانی ترس و تجارب بدنی مثل عرق کردن، بی قراری یا افزایش ضربان قلب، همگی باعث ایجاد حس اضطراب و ناامنی می شوند. اضطراب توجه شما را می دزدد و شما را وادار به محافظت از چیزهایی می کند که شما برای آن اهمیت زیادی قائل هستید. اضطراب همیشه هم وجه منفی ندارد، گاهی یک پاسخ سالم به اتفاقی است که ذاتا خطرناک محسوب می شود. در این مواقع اضطراب نه تنها مضر نیست بلکه وجودش برای بقا و سازگاری لازم و ضروری است.
زمانی که اضطراب دردسرساز می شود….
اضطراب پایدار، فراگیر و خارج از تحمل این توانایی را دارد که زندگی روزمره شما را فلج کند. تقریبا یک سوم افراد، حداقل یک بار در زندگی، با اضطراب غیر قابل کنترل مواجه شده اند. اضطراب گاهی با افسردگی هم همراه است چون هر دو این آسیب ها مسیرهای مشابهی در مغز دارند. سرشت و بیولوژی از موارد مهم در تاثیر پذیری از اضطراب می باشند، درست مثل تجارب آسیب زای کودکی یا تربیت ناصحیح والدین مثل محافظت های بیش از حد. حذف کردن اضطراب از زندگی روزمره میسر نیست. در حقیقت قصد ما هم این نیست که چنین مکانیزم مهمی را که گاهی زندگی ما به آن وابسته است را نادیده بگیریم. درمان های مختلفی طراحی شده اند که اضطراب را در سطح بهینه نگه دارند. از جمله دارو درمانی یا روان درمانی؛ گاهی هم هر دو. تمرین و ورزش مستمر و تکنیک های تنفسی از کلیدی ترین عوامل برای کنترل اضطراب به شمار می روند.
چرا اضطراب رو به افزایش است ؟
اضطراب در حال حاضر پرچمدار تمام آسیب های روانی است، به این معنی که شایع ترین دلیل افراد برای مراجعه به روانشناس می باشد. این آمار در حال افزایش است، به خصوص در میان جوانان. یکی از دلایل معمول برای همه گیری اضطراب و افزایش آن مربوط به عدم قطعیت ذاتی در تمامی جنبه های زندگی مدرن امروزی است. عدم قطعیت و ابهام دلیل اضطراب نیست اما در تداوم آن نقشی کمک کننده خواهد داشت. دو عامل مهم مرتبط با اضطراب در میان جوانان، فرزندپروری والدین و ظهور شبکه های اجتماعی است. خانواده ها با حمایت و محافظت بیش از اندازه از کودک باعث به وجود آمدن اضطراب در او می شوند. عدم توانایی کودک به دلیل حمایت های خانواده بعدها با شمایل اضطراب خود را افشا می کند. تکنولوژی نیز با وجود این که شیوه ی جدیدی از ارتباط را در اختیار افراد قرار می دهد، در عین حال باعث مقایسه ها اجتماعی بیمارگونه شده و در نتیجه انزوا و طرد شدن فرد از اجتماع را به دنبال خواهد داشت.
چطور نشانه های اضطراب تشخیص بدهیم ؟
اضطراب خود را فقط در چرخه بی پایان نگرانی های ذهنی نشان نمی دهد بلکه با نشانه های فیزیکی دیگری مثل ضربان قلب بالا و مشکلات بدنی، تنفس بریده بریده و کوتاه و زنگ زدن گوش ها، همراه است. نشانه های بدنی اضطراب می تواند به شدت گمراه کننده باشد. گاهی با نشانه های حمله قلبی و حملات پانیک اشتباه گرفته می شود که این خود باعث تشخیص اشتباه و به دنبال آن مصرف قرص های غیر ضروی و نامرتبط با مشکل اصلی (اضطراب) خواهد شد. در نتیجه اضطراب، به عنوان عامل به وجود آورنده نشانه ها، نادیده گرفته خواهد شد.
چگونه اضطراب را درمان کنیم ؟
خوشبختانه اضطراب به راحتی در جلسات روان درمانی قابل شناسایی و پیگیری است. دارو درمانی هم در کنار جلسات مشاوره موثر و مفید خواهد بود. درمان شناختی_رفتاری (Cognitive_Behavioral Therapy)، برای افرادی که با اضطراب و نشانه های آن دست و پنجه نرم می کنند گزینه بسیار مناسبی است. در این نوع درمان افراد یاد می گیرند که چرخه معیوب افکار مولد اضطراب را بشناسند و نسبت به ریشه کن کردن آن اقدامی سازنده کنند. درمان های مواجهه ای (Exposure Therapy) نوع دیگری از درمان های اضطراب است که در آن مراجعین در یک بستر امن و تدریجی با محرکی که باعث به وجود آمدن ترس و اضطراب در آن ها شده، روبرو خواهند شد و سعی می کنند گام به گام همراه با درمانگر به موقعیت هایی که قبلا از آن اجتناب می کردند، نزدیک شوند. تغییر سبک زندگی نقشی اساسی در کنترل کردن طولانی مدت اضطراب ایفا می کند. ورزش کردن، تنفس عمیق، مراقبه و مدیتیشن از جمله این تغییرات محسوب می شوند.
ادامه دارد…
ویدئو این مطلب را در اپلیکیشن فارگو مشاهده نمایید.
درباره ما
مرکز مشاوره روانشناسی سروهانا در حیطه های ارزیابی و درمان اختلالات روانشناسی کودک، مشاوره روانشناسی نوجوان و بزرگسال و همچنین مشاوره خانواده، ازدواج، تحصیلی، شغلی و فردی با بالاترین کیفیت و زیر نظر روانشناسان و مشاوران مجرب و با تجربه آماده همراهی و ارائه خدمات به شما همراهان میباشد. منتظر حضور گرم شما به صورت حضوری در کلینیک سروهانا و یا به صورت غیرحضوری در اپلیکیشن فارگو هستیم.