تغذیه کودکان بیش فعال (ADHD) :
در مقاله ای که به تازگی در آمریکا منتشر شده است ارتباط میان رژیم های غذایی و برخی مواد خوراکی با ADHD را بررسی کرده اند. در این تحقیقات مشخص شده است مواد رنگی مصنوعی خوراکی به عنوان یک عامل خطرساز برای کودکان مبتلا به بیش فعالی است.
ADHD از چندین مولفه نشات می گیرد که از عوامل ژنتیک تا چالش های محیطی گسترده است.
رنگ های خوراکی برای مدت ها به عنوان یکی از عوامل دخیل و تاثیر گذار بر نشانه های این اختلال مورد تحقیق و بررسی بوده است.
مصرف مواد خوراکی رنگی مصنوعی برای کودکان مبتلا به این اختلال باید کاهش پیدا کند.
مواد غذایی و ADHD :
اغلب می دانیم مغز برای کارکرد درست نیاز به مواد خوراکی سالم دارد. مواد معدنی، ویتامین ها و آنزیم هایی که همگی موجب کارایی بهتر سلول ها و انتقال دهنده های عصبی در مغز می شوند. مشکلات تغذیه تاثیر عمیقی بر یادگیری و میزان توجه و تمرکز کودکان می گذارد. مطالعات گذشته نشان می دهد رژیم های غذایی امگا-۳ برای کودکان ADHD مفید است. اگرچه این تاثیر آنقدر زیاد نیست که جای درمان های دیگر را بگیرد اما بهتر است به رژیم غذایی آنان اضافه شود. مواد معدنی و ویتامین ها تاثیر درمانی دارد و در نمونه های بالینی این تاثیر نشان داده شده است. نکته دیگر در مورد محدودیت های غذایی و مواد خوراکی آلرژی زا است. اغلب کودکان بیش فعال از محدودیت غذاهای آلرژی زا سود می برند. با توجه به این نکته می توان به بحث پیرامون رژیم های غذایی و برخی مواد خوارکی در این اختلال پرداخت. یکی از قدیمی ترین و بحث برانگیز ترین مباحث در این حوزه در مورد مواد افزودنی و رنگ های مصنوعی است که نشان داده شده علائم ADHD را تشدید می کند.
چندین تحقیق گسترده به بررسی چندجانبه مواد غذایی و تاثیر آن بر این اختلال پرداختند. اما به علت برخی نقاط ضعف در این گزارشات FDA از تولید این گونه مواد خوراکی جلوگیری نکرد. اما در اروپا مواد خوراکی که شامل افزودنی و رنگ های خوراکی باشند اغلب یک برچسپ هشدار دارند. در انگلیس نیز آزمون های بالینی بر این حوزه نشان داد در برخی کودکان علائم شدت پیدا می کند. اخیرا سازمان حفاظت از محیط زیست در کالیفرنیا یک تحقیق جامع انسانی، حیوانی و مکانیکی در حوزه رنگ های خوراکی و مواد افزودنی را به طور گسترده و کامل به پایان رسانده است. در این تحقیق شواهد ارزشمندی ارائه شده است و همچنین یک دیدگاه سیستماتیک موجب معتبر شدن نتایج آن شده است. نتایج نشان داد مواد افزودنی و رنگ های خوراکی به عنوان یک فاکتور ریسک آفرین برای کل جمعیت کودکان است. با توجه به این نتایج راه کارهای لازم جهت کاهش و محدودیت در مصرف این گونه مواد لازم است. قانون گذاری کالفرنیا شرایطی را فراهم کرده تا بر روی مواد خوراکی و نوشیدنی های حاوی چنین مواد رنگی و افزودنی برچسب های هشدار زده شود. اگرچه تاثیر این مواد بر روی جمعیت اندکی است و موجب ADHD در کودکان نمی شود. اما به صورت بالقوه صدها یا هزار کودک می تواند تحت تاثیر این مواد قرار گیرد. پس رعایت نکات مصرفی لازم است. این مطالعه با چندین تحقیق دیگر در این زمینه مرتبط است. بسیاری از والدین و مدافعان این مطالعات یک حرکت جهانی به پا کردند در جهت منع استفاده از مواد رنگی مصنوعی برای تغذیه کودکان بیش فعال. چندین آزمایش بالینی نیز نشان داد برخی کودکان ممکن است حساسیت بیشتری از خود بروز دهند. به خاطر داشته باشید عوامل محیطی تاثیرات شدیدی بر نشانه های ADHD می گذارند. اثرات آن بر مغز و بدن می تواند به طور همزمان علائم را بدتر کند. به عنوان والدین و مراقبین این کودکان سعی کنید عوامل استرس زا و چالش برانگیز را از زندگی کودکان کم کرده و یا آن را حذف کنید. سعی کنید فضای امن و حمایتی برای کودکان فراهم کنید. کودکان مبتلا به بیش فعالی اغلب به علت رفتارهای خود بازخوردهای منفی فراوانی از دیگران دریافت می کنند. در مدرسه در خانه در میان همسالان با واکنش های منفی رو به رو می شوند. این عوامل علاوه بر تاثیر مخرب بر عزت نفس کودکان و روابط مخدوش با دیگران می تواند علائم آن ها را تشدید کند.
در نتیجه والدین و مراقبین کودک باید مراقب باشند تا علائم کودک تشدید نشود. از مواد خوراکی رنگی اجتناب کنند. سعی کنند یک برنامه مشخص غذایی برای کودک فراهم کنند تا کودک کم کم به آن عادت کند. هرقدر تغذیه کودکان بیش فعال ناسالم باشد، محدود کردن منع مصرف مواد افزودنی و رنگی دشوارتر خواهد بود. پس سعی کنید کودک را با عادات سالم غذایی آشنا کنید. نوشیدنی های شیشه ای، پاکتی و مواد غذایی بسته بندی شده مملو از مواد افزودنی و رنگی است. تنها راه مصرفی، اعمال محدودیت برای کودک است.
نکات مهمی که باید به آن ها توجه کنید:
رژیم غذایی سالم، حاوی ویتامین و مواد معدنی، ورزش روزانه، راه کارهای کاهش استرس، در معرض آلودگی قرار نگرفتن همگی برای این کودکان امری ضروری و مفید است. البته که نمی توان تمام این نکات را کامل انجام داد اما هرکدام را هرقدر هم کوچک انجام دهید باز هم اقدام بزرگ و مفیدی انجام داده اید. اما به خاطر داشته باشید این نکات همگی به عنوان روش های مکمل در کنار درمان اصلی برای این کودکان قرار می گیرد.
درباره ما
مرکز مشاوره روانشناسی سروهانا در حیطه های ارزیابی و درمان اختلالات روانشناسی کودک، مشاوره روانشناسی نوجوان و بزرگسال و همچنین مشاوره خانواده، ازدواج، تحصیلی، شغلی و فردی با بالاترین کیفیت و زیر نظر روانشناسان و مشاوران مجرب و با تجربه آماده همراهی و ارائه خدمات به شما همراهان میباشد. منتظر حضور گرم شما به صورت حضوری در کلینیک سروهانا و یا به صورت غیرحضوری در اپلیکیشن فارگو هستیم.