تشخیص اختلال شخصیت وسواسی اجباری
اختلال شخصیت وسواسی جبری (OCPD) از اختلال وسواس فکری – عملی (OCD) متفاوت است. این دو سندرم، کاملاً از نظر کیفی با یکدیگر تفاوت دارند. OCPD یک اختلال شخصیتی (PD) است. معمولاً پزشکان و محققان این دو اختلال را با یکدیگر مشابه فرض کرده و تفاوت های آن ها را نادیده می گیرند. بهتر است بدانیم که OCPD یک نوع اختلال شخصیت کاملاً قابل تشخیص و شناخته شده است.
ویژگی های اشخاص مبتلا به OCPD
افراد مبتلا به اختلال شخصیت OCPD، انسان های بسیار منظم و پایبند به قواعد هستند. این افراد، همه چیز را با دقت و با در نظر گرفتن کوچکترین جزئیات برنامه ریزی میکنند. معمولاً این افراد آنقدر به جزئیات توجه دارند که مساله اصلی را فراموش میکنند. با این حال، آنها دائماً در حال برنامه ریزی برای وظایف، مسئولیت ها و کار هایی هستند که باید انجام دهند.
افراد مبتلا به OCPD بسیار مقید به قوانین و روتین های زندگی فردی خود هستند.
افراد مبتلا به OCPD دارای شخصیت سختگیر هستند. معمولاً این افراد ستیزگر هستند.
به این دلیل که افراد مبتلا به اختلال شخصیت وسواسی خود را ملزم می دانند که قبل از انجام کارها، تدارک و مقدمات کامل انجام آن کار را فراهم کنند، در انجام وظایف خود با مشکل مواجه می شوند. افراد مبتلا به OCPD دچار اختلال در عملکرد هستند. به عنوان مثال این افراد به دلیل صرف زمان زیاد برای آماده شدن جهت رفتن به یک جلسه یا قرار، معمولاً یا دیر به محل مقرر می رسند یا قرار ملاقات را از دست می دهند.
این افراد وسایل خود را به صورت وسواس گونه نگه می دارند (حتی اگر این وسایل هیچ گونه ارزش مادی یا معنوی برایشان نداشته باشد). معمولاً این افراد، خسیس هستند. از جمله ویژگی های شخصیتی این افراد می توان به کمال گرایی، سختگیر و منظم بودن اشاره کرد. از نظر روابط بین فردی، افراد مبتلا به OCPD به عنوان افراد انعطاف ناپذیر، کنترل کننده یا سلطه گر شناخته می شوند.
معیار های عمومی تشخیص اختلالات شخصیت
برای تشخیص OCPD، باید به معیار های کلی اختلالات شخصیت توجه شود. معیار های کلی تشخیص اختلالات شخصیتی، شامل بررسی الگوی رفتاری خاص مرتبط با افراد مبتلا به اختلال OCPD است. در ادامه بیشتر راجع به این الگو های رفتاری توضیح می دهیم. زمانی تشخیص ابتلا به اختلال شخصیتی OCPD برای یک فرد تایید می شود که حداقل 3 علامت از 6 علامت بیان شده در فرد وجود داشته باشد.
علاوه بر این، باید این الگو به صورت پیوسته (حداقل ظرف 5 سال گذشته) در بیمار وجود داشته باشند و فرد حداقل از زمان نوجوانی (از نظر درونی و یا در ارتباط با افراد دیگر) این علائم را تجربه کرده باشد.
معیار تشخیصی
ویرایش چهارم راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-IV)، تعریف زیر را برای OCPD ارائه می کند: «وجود الگوی تمرکز بیش از حد بر کمال گرایی، نظم و کنترل روابط بین فردی به قیمت از بین رفتن کار آمدی، انعطاف پذیری و گشودگی». وجود الگوی OCPD در یک فرد، با توجه به فهرست معیار ها / علائم ذکر شده در اینجا ثابت میشود. از لحاظ نظری، باید معیار های OCPD با عملکرد فرد در حوزه های مختلف (الف) شناختی، (ب) هیجانپذیرى، (ج) عملکرد بین فردی و (د) کنترل عواطف و رفتار ها مطابقت داشته باشد.
میتوان وجود این علائم را با کمک پرسشنامههای غربالگری خودسنجی ارزیابی کرد. این پرسشنامه میتواند به تشخیص ابتلا به اختلال و ارجاع فرد برای ارزیابی بیشتر کمک کند. پس از غربالگری، باید برای تشخیص اختلالات شخصیتی، یک مصاحبه ساختار یافته انجام شود. گزارش های جانبی (از قبیل گزارش همکاران، والدین و غیره) نیز به عنوان منابع داده ای ارزشمندی محسوب می شوند.
نمونه ای از اختلال عملکردی به دلیل وجود الگوی OCPD مزمن در یک فرد این است که او نتواند بدلیل صرف زمان زیاد برای فراهم کردن مقدمات تهیه پاورپوینت یا منظم کردن کلاسور، پروژه خود را در موعد مقرر انجام دهد. به عنوان یک مثال دیگر در این زمینه می توان به تأخیر در انجام کار ها به دلیل پایبندی به پیروی از یک روال مشخص برای آماده سازی و تدارک کار ها اشاره کرد.
مفهومی سازی OCPD
احتمالاً تئوفراستوس (فیلسوف یونانی) اولین فردی بود که به اختلال شخصیت OCPD اشاره کرد. در روان شناسی مدرن نیز زیگموند فروید اولین کسی بود که به صورت رسمی به معرفی ویژگی های OCPD پرداخت.
فروید در نظریه رشد روانی-جنسی خود، به نظریه مراحل رشد عاطفی کودکان اشاره می کند که بر اساس آن، کودکان مراحل مختلفی از رشد را پشت سر می گذارند که در هر کدام از آنها، با تعارضات منحصر به فردی رو به رو می شوند. یکی از این مراحل رشد، «مرحله رشد مقعدی» است.
در مرحله مقعدی، کودک نوپایی که آموزش می بیند تا به توالت برود، با تعارضات درونی مرتبط با کنترلگری و پرخاشگری درگیر می شود. فروید این نظریه را مطرح کرد که ممکن است بزرگسالان در مرحله روانی- جنسی گیر کنند. بنابراین، میتوان «نوع شخصیت مقعدی» را تعریف کرد. می توان افرادی مبتلا به شخصیت «مقعدی» را به عنوان افراد کنترلگر (افرادی که هم خود و هم دیگران را کنترل میکنند) توصیف کرد.
این افراد، بیش از حد به پیروی از قوانین پایبند هستند. انگیزه بسیاری از رفتار های این افراد، این است که آنها می ترسند تسلط بر امور را از دست بدهند. در ویرایش چهارم راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی یا DSM-IV ، اختلال شخصیت وسواسی جبری (OCPD) به عنوان یک اختلال شخصیت اضطرابی طبقه می شود. بدین معنی که ویژگی شاخص و الگوی رفتاری افراد مبتلا به این اختلال شخصیتی، اضطراب است. الگوی رفتاری این افراد، آنها را وادار میکند به گونه ای عمل کنند که اضطراب بیش از حد خود را مدیریت کنند.
تیپ شخصیتی سلطه جو یا برتری طلب
آلپورت و آدورنو در ساختار شخصیت سلطه جو یا برتری طلب خود، به ویژگی های شخصیتی ای اشاره کردند که به میزان زیادی با ویژگی های اختلال شخصیت OCPD مشابهت دارد. افراد برتری طلب نیز همانند افراد مبتلا به OCPD، سختگیر و دارای قالب فکری مشخصی هستند. این افراد برای انجام کار ها و امور روزمره خود، به مجموعه ای از قواعد و قوانین خاص پایبند هستند.
این افراد عموماً در بیان احساسات و عواطف با مشکل مواجه هستند و معمولاً افراد خودخواه و ستیزه جویی هستند. یکی از ویژگی های اختلال های شخصیتی برتری طلب و OCPD، وجود اختلال در گشودگی به تجارب جدید (که در مدل پنج عاملی شخصیت به آن اشاره شد) می باشد؛ یعنی یکی از ویژگی های بارز افراد برتری طلب و افراد مبتلا به OCPD، پایین بودن چشمگیر این ویژگی است. ممکن است افرادی که در ارتباط نزدیک با افراد مبتلا به ویژگی های OCPD / برتری طلب هستند؛ احساس کنند که هیچ گونه اختیاری از خود ندارند و به مرور زمان دچار انفعال و تسلیم شوند. این افراد، به میزان زیادی حس تحت کنترل بودن را تجربه میکنند.
علائم بالینی
معمولاً افراد مبتلا به OCPD افراد موفقی هستند که برای روان درمان به پزشک مراجعه نمیکنند. با این حال، برخی از این افراد نیز به روانپزشک مراجعه میکنند. در مقالات به استفاده از درمان روان پویشی یا شناخت درمانی برای کمک به افراد مبتلا به OCPD و افزایش انعطاف پذیری و گشودگی آنها توصیه می شود.
برای آشنایی بیشتر با اختلال های شخصیت و تاثیر آن در روابط بین فردی، فارگو 3 وبینار آنلاین در تاریخ هایی که در پوستر قرار داده شده، برگزار خواهد کرد. اگر مایلید که درباره اختلال های شخصیت بیشتر بدانید، پیشنهاد می کنیم این وبینار 3 قسمتی را از دست ندهید. برای ثبت نام اینجا کلیک کنید.
درباره ما
مرکز مشاوره روانشناسی سروهانا در حیطه های ارزیابی و درمان اختلالات روانشناسی کودک، مشاوره روانشناسی نوجوان و بزرگسال و همچنین مشاوره خانواده، ازدواج، تحصیلی، شغلی و فردی با بالاترین کیفیت و زیر نظر روانشناسان و مشاوران مجرب و با تجربه آماده همراهی و ارائه خدمات به شما همراهان می باشد. منتظر حضور گرم شما به صورت حضوری در کلینیک سروهانا و یا به صورت غیر حضوری در اپلیکیشن فارگو هستیم.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_toggle title=”آیا OCPD و OCD یکسان هستند؟”]خیر، این دو سندرم، کاملاً از نظر کیفی با یکدیگر تفاوت دارند. OCPD یک اختلال شخصیتی است که کاملا قابل تشخیص و شناخته شده می باشد.[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_toggle title=”ویژگی افراد مبتلا به شخصیت وسواسی (OCPD) چیست؟”].این افراد، همه چیز را با دقت و با در نظر گرفتن کوچکترین جزئیات برنامه ریزی میکنند. معمولاً این افراد آنقدر به جزئیات توجه میکنند که مساله اصلی را فراموش میکنند[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_toggle title=”معیار تشخیص اختلال شخصیت وسواسی چیست؟”]زمانی تشخیص ابتلا به اختلال شخصیتی OCPD برای یک فرد تایید می شود که حداقل که حداقل 3 علامت از 6 علامت بیان شده در مقاله را دارا باشد.[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row]