بازنشستگی
برای برخی دوران بازنشستگی ترسناک به نظر می آید. مانند رفتن به سفر در شرایطی جدید و وارد شدن به هتلی که هیچ وقت از آن خارج نمی شوید. این شرایط مانند تمام دوارن زندگی نیاز به برنامه ریزی دارد. وقتی بازنشسته می شوید زمان بیشتری در اختیار دارید. شاید برای برخی این زمان زیاد و این که با آن چه کاری کنند تبدیل به یک معضل شده و گاهی بی حوصله و کسل شوند. وقتی برای دهه ها به کاری مشغول بودید زمان کم تری در اختیار داشتید. شاید انقدر خسته به خانه باز می گشتید که تنها زمان شما در خانه به خواب یا غذا خوردن می گذشت. همچنین خیلی برنامه ریزی گسترده ای برای زمانتان نداشته اید زیرا بیش تر آن را باید وقف کار و شغلتان می کردید. اما اکنون تمام یا بیش تر زمان خود را خارج از محل کار می گذرانید. شاید هویت شما دچار تغییر شود. تا قبل از آن خود را با عنوان نقش شغلی تان می شناختید اما بعد از آن که این نقش را واگذار می کنید چه می شود؟ حس وابستگی به شغل و همکارانتان نیز تغییر می کند. در این دوران باید بیش از هر زمان دیگری بر خویش و هویتتان متمرکز باشد.
برای بازنشستگی برنامه ریزی کنید و از ان لذت ببرید
- کارهای خیریه و دوطلبانه : عضو کمپین ها و انجمن های خیریه شوید و در جلسات انجمن ها شرکت کرده و نقش فعالی داشته باشید. امور این چنینی هم حس مفید بودن به شما می دهد و هم فعالیتی سازنده محسوب می شود.
- فعالیت های هنری : نیازی نیست یک هنرمند حرفه ای باشید. نقاشی، عکاسی و داستان نویسی همگی جزء اموری است که احساس مثبتی در شما ایجاد می کند. می توانید از طبیعت، موضوعات اجتماعی و اقتصادی، چهره های سرشناش الهام بگیرید و آن را موضوع کار خود قرار دهید. هنر به هر شکلی همیشه حال انسان را در طول تاریخ تغییر داده و امروزه به عنوان یک روش درمانی نیز از آن استفاده می شود.
- خلاقیت خود را به کار گیرید : زمانی که وقت زیادی برایتان باقی می ماند می توانید بدون دغدغه های همیشگی به مطالعه کردن و کشف تجربیات جدید بپردازید. این کارها ذهن شما را باز کرده، ایده ها، نظرات جدید و تازه ای به ذهنتان خطور می کند. شاید به ویژگی های درون خودتان پی ببرید که دهه ها از آن غافل بوده اید. همه انسان ها توانایی و استعداد های ویژه ای دارند که در صورت پرورش و آموزش شکوفا می شود. پس دوران بازنشستگی بهترین دوره برای کشف و شکوفایی خودتان است.
- ورزش : پیاده روی، دویدن، یوگا، تنیس و یا هر ورزشی دیگر که به آن علاقه دارید علاوه بر سلامتی و شادابی جسم و بدنتان موجب پرورش ذهن نیز می شود. تحقیقات فراوانی به رابطه ورزش با جلوگیری از بیماری های زوال مغز اشاره می کند. (مطلب با ورزش باهوش شویم را بخوانید.)
- کسب و کارهای کوچک : می توانید یک کار کوچک و ساده راه اندازی کنید و با آن مشغول شوید و حس خوب و مثبتی پیدا کنید.
- باغبانی : کاشت گیاهان و رسیدگی به آنان در هر سنی به انسان حس مثبتی القا می کند. پروش گونه های مختلف و رشد آن باعث حس سرزندگی و شادابی می شود.
- سفر : به مکان هایی که تا به حال نرفته اید سفر کنید از مناطق مختلف بازدید کنید که برای شما مملو از تجارب جدید و هیجان انگیز است.
- یادگیری : در دوران بازنشستگی فعالیت و تجارب جدید یاد بگیرید. یادگیری همیشه مغز را به چالش و فعالیت وا می دارد. علاوه بر این زمانی که ذهنی فعال و هشیار داشته باشید دچار بیماری های زوال مغز چون آلزایمر نخواهید شد.
- موضوعات معنوی : شاید در این سنین بیشتر به معنای زندگی، مرگ، موضوعات دنیای پس از مرگ علاقه مند و کنجکاو شوید. مطالعه، عضویت در گروه های مباحثه و مناظره و کارهای این چنینی می تواند به شما در این زمینه کمک کند. شاید در این دوران باید با سوالات و موارد عمیق وجودی رو به رو شوید.
دیدگاه جدید و شرایط تازه را بپذیرید و آن را جهت دهید.
- اکنون زمان آن رسیده به آرزوها و خواسته های خود بازگردید خود را ارزیابی کنید. به اموری که برایتان جالب و خواستنی است بپردازید. اهداف و مسیر زندگی هنوز در جریان است و به اقدام شما بستگی دارد.
- آیا مدام در حال سرزنش خویش و حسرت گذشته هستید؟ به کارهایی فکر می کنید که هرگز انجام نداده اید یا دیگر دیر شده و زمان آن گذشته؟ آیا فکر می کنید چون فرصتی نداشتید زندگی نکرده اید و از آن لذتی نبرده اید؟ اکنون زمان آن رسیده با ترس های خود رو به رو شوید، جسور باشید و زندگی و خود حقیقی تان را بدون ماسک ها و سانسورهای همیشگی تجربه کنید.
- شاید اغلب در مورد بازنشستگی فقط بحث مالی و حقوقی ذهنمان را دیگر کند و مدام نگران باشیم تا در این دوران از لحاظ مالی تامین باشیم. اما پول و مسائل مالی به زندگی و هویت شما معنایی نمی بخشد. شاید از لحاظ مالی توانسته باشید خود را تامین کنید اما از لحاظ امور دیگر چطور؟ زندگی بدون هدف و معنا جذابیت و کششی ندارد و برای ما تکراری و حوصله سربر می شود. این که فقط زنده باشیم و نفس بکشیم کافی نیست.
با اپلیکیشن روانشناسی آنلاین فارگو می توانید از متخصصان و روانشناسان فارگو مشاوره شغلی بگیرید.
درباره ما
مرکز مشاوره روانشناسی سروهانا در حیطه های ارزیابی و درمان اختلالات روانشناسی کودک، مشاوره روانشناسی نوجوان و بزرگسال و همچنین مشاوره خانواده، ازدواج، تحصیلی، شغلی و فردی با بالاترین کیفیت و زیر نظر روانشناسان و مشاوران مجرب و با تجربه آماده همراهی و ارائه خدمات به شما همراهان میباشد. منتظر حضور گرم شما به صورت حضوری در کلینیک سروهانا و یا به صورت غیرحضوری در اپلیکیشن فارگو هستیم.